Het belangrijke eerste uur na de geboorte

Terwijl u in uw kraambed ligt, geniet u van uw baby op uw borst. De band tussen u en uw kind wordt gesmeed. Het eerste uur na de geboorte wordt als heel bijzonder en belangrijk ervaren. Daar willen wij u graag van laten genieten. Tijdens dit uur worden daarom geen medische taken verricht. Het is echt jullie moment samen.

Sacred hour

Het eerste uur van contact tussen moeder en kind wordt ook wel ‘sacred hour’ genoemd. Een belangrijk uur voor een optimale band tussen moeder en kind. Na de geboorte droogt onze verloskundige de baby af, geeft hem een mutsje en legt hem direct bij u op de borst. Ook wordt uw kind afgenaveld, meestal door de vader. Er worden geen medische taken verricht, zoals wassen en meten. Dat gebeurt pas na het ‘sacred hour’. In het eerste uur zijn er verschillende fases te herkennen. Zo zal de baby na verloop van tijd uw tepel zoeken, waarna de borstvoeding kan starten. Lukt borstvoeding geven niet in dit eerste uur, geen zorgen, er komt altijd weer een nieuwe kans. Wanneer u gekozen hebt voor flesvoeding is het de bedoeling dat ook het eerste flesje wordt aangeboden tijdens dit eerste uur skin-to-skin contact.

Voordelen

Het is wetenschappelijk bewezen dat deze vorm van skin-to-skincontact veel voordelen heeft zoals:

  • verminderd warmteverlies;
  • snellere stabilisatie van de stofwisseling, waaronder het suikergehalte;
  • een hogere kans van slagen van borstvoeding.

In sommige gevallen is het vanwege omstandigheden niet mogelijk deze procedure te volgen b.v. bij veel te vroeg geboren kinderen die direct naar de kinderarts moeten of wanneer de placenta operatief moet worden verwijderd. In deze gevallen is het belangrijk wanneer de gezondheidstoestand van moeder en/of kind het weer toelaat dit uur van skin-to-skin contact in te halen.