11 juli 2018

Een kinderwens? Denk aan je leefstijl

Een kinderwens? Denk aan je leefstijl

Waar kun je op letten bij een zwangerschapswens? Volgens gynaecoloog Carolien Koks is vooral een gezonde leefstijl erg belangrijk. Zij is gespecialiseerd in voortplantingsgeneeskunde en geeft tips.

“Als je zwanger wil worden, is het vooral belangrijk na te gaan hoe je leeft. Denk hierbij aan gezonde voeding. Roken is uiteraard uit den boze en ook overgewicht werkt nadelig. Niet alleen kunnen overtollige kilo’s effect hebben op je menstruatiecyclus, ook geven zij een hoger risico op zwangerschapsdiabetes of een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Alcohol kun je ook beter laten staan. Deze leefstijladviezen gelden overigens ook voor de man; van roken is bijvoorbeeld wetenschappelijk bewezen dat het een negatief effect heeft op de zaadkwaliteit.”

Foliumzuur
“Verder is het raadzaam om direct te starten met inname van foliumzuur en vitamine D. Als je geen ziekten onder de leden hebt, geen medicatie slikt en er in de familie geen erfelijke ziekten zijn, hoef je geen verdere maatregelen te treffen. Als dat wel het geval is, is het goed om een afspraak bij de huisarts of verloskundige te maken. Je kunt dan terecht voor zogenaamd preconceptioneel advies bij de gynaecoloog.”

Menstruatiecyclus
“Ook wanneer je menstruatiecylcus na het stoppen met anticonceptiemiddelen erg onregelmatig blijft, is een afspraak bij de huisarts aan te raden. Als je cyclus regelmatig is, kun je het gerust een jaar de tijd geven. Mocht het uiteindelijk niet lukken om spontaan zwanger te raken, dan kan de huisarts een eerste vruchtbaarheidsonderzoek uitvoeren en eventueel doorverwijzen naar de fertiliteitspolikliniek van Máxima MC voor medische begeleiding. Mogelijk kom je dan bij mij terecht. Ik zie vrouwen en hun eventuele partner, die vaak een hele diepe wens hebben om moeder of vader te worden. Soms zo diep dat zij er alles aan zouden doen om die wens uit te laten komen. Dat maakt hen kwetsbaar. Ik help graag door oprechte informatie te delen. Welk onderzoek en welke behandeling is zinvol in hun situatie? Het geeft me voldoening om een bijdrage te leveren aan deze diepgewortelde kinderwens.”