‘Hevige menstruatie is niets om je voor te schamen’

‘Hevige menstruatie is niets om je voor te schamen’

Vanaf haar veertigste merkte Els van Mierop uit Geldrop een verandering in haar menstruatie. Het bloeden werd heviger. Eén keer per maand bepaalde de lichamelijke kwaal hoe zij haar dagen indeelde. “Zelfs mijn gezin werd af en toe de dupe van mijn probleem.”

 

Els zag haar menstruatie nooit als een probleem. “Ik had er niet veel last van. Tot mijn veertigste. Vanaf toen begon ik veel bloed te verliezen. Zelfs de allergrootste tampons waren niet groot genoeg om het bloed op te vangen. Op vakantie in Italië moest het hele gezin mee naar de apotheek om voor mij extra grote tampons te halen. Vervelend dat zij de dupe werden van mijn probleem.” Het is één van de voorbeelden waarin duidelijk wordt hoe haar menstruatie Els in het dagelijks leven beïnvloedde. “Ik zorgde ook dat er altijd een toilet in de buurt was bij afspraken tijdens mijn menstruatieperiode. Vaak was ik aan het rekenen: kan ik nog naar de supermarkt of moet ik eerst naar huis om mijn tampon te vervangen?”

Luxe vorm

Ook zaken als zwemmen en wandelen vermeed Els op de meest heftige dagen van haar menstruatie. “Dat voelt niet fijn als je veel bloed verliest. Ik baalde er wel van, want ik woon naast een mooi bos.” Toch blijft Els nuchter en vindt ze dat ze een luxe vorm van hevige menstruatieklachten had. “Ik heb weleens gehoord dat er vrouwen zijn die niet meer konden werken van de pijn. Daar heb ik gelukkig geen last van gehad.”

Ingreep

In de veronderstelling dat haar klachten bij de menstruatie hoorde, deed Els niets met haar probleem. Tot ze via een vriendin hoorde over de Novasurebehandeling. “Mijn aandacht werd direct getrokken. Ik ging op onderzoek uit en kwam bij Máxima MC terecht. Daar bieden ze de behandeling zonder narcose aan. Dat wilde ik graag. In december van vorig jaar ben ik behandeld.” Bij de Novasurebehandeling wordt het baarmoederslijmvlies, wat tijdens de menstruatie wordt afgestoten, permanent verwijderd. Daardoor vermindert of stopt het bloeden tijdens de menstruatie. “De ingreep duurde ongeveer dertig minuten, waarvan ik er twee erge kramp had in mijn baarmoeder. Na afloop kreeg ik pijnstillers en liep ik, bij wijze van spreken, fluitend het ziekenhuis uit.”

Levensverandering

Wat de oorzaak van haar klachten is, weet Els niet. “Op een echo van mijn baarmoeder was niets afwijkends te zien. Maar wat ik wel weet, is dat mijn leven positief veranderd is. Ik zwem weer, fitness en wandel. Ik hoef nergens meer rekening mee te houden. Iedere vrouw met hetzelfde probleem zou ik de behandeling dan ook aanraden.” Els geeft aan dat haar hormoonhuishouding wél hetzelfde is gebleven. “Dat betekent dat ik een periode in de maand chagrijniger ben, mijn huid onrustiger is en ik vage buikpijn heb. Maar er is geen hevig bloedverlies meer, dus het is niet te vergelijken met hoe het was.”

Taboe

Over het taboe dat er heerst op hevige menstruatieklachten is Els heel duidelijk. “Je gaat op een feestje niet vertellen wat je klachten precies zijn. Maar dat er zo’n taboe op heerst, vind ik onzin. Ik heb me er gelukkig nooit voor geschaamd. Iedere vrouw menstrueert.”

Meer ervaringen