Bekijk deze info ook op onze kinderwebsite

Buikpijn

Buikpijn kan allerlei vormen aannemen, zoals een stekende, zeurende of krampende pijn. Ook kan de pijn op verschillende plekken in de buik voorkomen.

Oorzaak

Er zijn veel verschillende oorzaken voor buikpijn. Meestal zijn deze onschuldig. Soms is er echter sprake van een minder onschuldige aandoening, zoals een galsteen, maagzweer, darmontsteking, alvleesklierziekte of kanker. In enkele gevallen ligt de oorzaak van de pijn niet in de buik, maar in de buikwand.

Onderzoek

Als u langere tijd buikpijn heeft of als de buikpijn heel heftig is, komt u meestal bij de MDL-arts of internist terecht. Hij onderzoekt wat de oorzaak en beste behandeling is. Dat gebeurt door middel van lichamelijk onderzoek.

Aanvullend onderzoek
Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals het maken van röntgenfoto’s, een CT-scan, MRI-scan, bloedonderzoek of een echografie.

Ook kan de MDL-arts ervoor kiezen om een gastroscopie of coloscopie uit te voeren. Daarbij kan de arts ook weefsel afnemen, dat weer verder onderzocht wordt. Als er poliepen in het maagdarmstelsel gevonden worden, kunnen deze direct verwijderd worden. Tot slot kan de MDL-arts een endoscopie met een videocapsule uitvoeren.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van buikpijn. Vaak gaat het om medicijnen of een operatie. Als de oorzaak van de buikpijn in de buikwand ligt, wordt dit behandeld met injecties op de pijnlijke plek.