Ziekte van Von Willebrand

De ziekte van Von Willebrand is een erfelijke aandoening waarbij het bloed niet genoeg stolt. Hierdoor kunnen bloedingen zonder duidelijke oorzaak optreden en langer duren dan normaal.

Symptomen

Klachten die bij de ziekte van Von Willebrand voorkomen, zijn:

  • Snel blauwe plekken krijgen
  • Neusbloedingen
  • Bloedingen van het tandvlees
  • Nabloedingen bij een operatie of ingreep
  • Lange, hevige menstruaties
  • Bloedingen in spieren of gewrichten

Een deel van de patiënten met deze ziekte ervaart geen klachten in het dagelijks leven. Wel dienen zijn waakzaam te zijn bij een ongeval of operatie.

Oorzaak

Bij patiënten mist het stollingseiwit Von Willebrand factor (VWF). Deze stollingsfactor zorgt ervoor dat het bloeden stopt na een verwonding. Door de factor kleven bloedplaatjes aan elkaar, die een soort kurk vormen die een wond afsluit.

Bij het ontstaan van de ziekte speelt erfelijkheid een belangrijke rol. Soms ontstaat de ziekte door een spontane mutatie, ofwel een onverwachte verandering van het DNA.

De ziekte van Von Willebrand komt bij mannen en vrouwen voor.

Onderzoek

De diagnose wordt meestal gesteld na lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek.

Behandeling

Voor behandeling van de ziekte van Von Willebrand kunt u in Máxima MC terecht in ons hemofiliebehandelcentrum, één van de zeven hemofiliebehandelcentra van Nederland. De behandeling van hemofilie bestaat uit het toedienen van een medicijn of de ontbrekende stollingsfactoren via een injectie.

In sommige gevallen, zoals bij een ongeval, bloeding of geplande operatie, raden wij u dringend aan om direct contact op te nemen met het hemofiliebehandelcentrum.