Bekijk deze info ook op onze kinderwebsite

Diabetes bij kinderen

Bij kinderen met diabetes is de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed te hoog. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Máxima MC heeft de diabeteszorg voor kinderen en jongeren ondergebracht bij Diabeter, een zelfstandig expertisecentrum op onze locatie in Eindhoven.

Diabeter is nauw betrokken bij nieuwe ontwikkelingen, onderzoek en innovaties en is één van de grootste centra op dit gebied in Europa. Door onze focus op diabetes en het leveren van topzorg streven we naar een leven zonder complicaties, nu en in de toekomst. Door een 24-uurs bereikbaarheid kunnen veel diabetesgerelateerde problemen snel opgelost worden en ziekenhuisopnames worden voorkomen. Mocht een spoedbeoordeling of opname toch nodig zijn, dan worden de kinderen verwezen naar één van de kinderartsen van Máxima MC, Eindhoven. Bij de behandeling van diabetes zijn kinderartsen, kinderdiabetesverpleegkundigen, diëtisten, de kinderpsycholoog en andere professionals betrokken. De verantwoordelijke kinderarts is: Marianne den Breejen.

Symptomen diabetes

Verschijnselen waarmee kinderen met diabetes te maken krijgen zijn onder andere:

 • Dorst en droge mond
 • Veel drinken
 • Veel plassen (soms bedplassen)
 • Dunner worden
 • Vermoeidheid
 • Terugkerende infecties
 • Verminderd zicht

Daarnaast is het mogelijk dat uw kind een hypo of hyper krijgt. Bij een hypo is er te weinig suiker in het lichaam. Dit kunt u herkennen aan: zweten, trillen, duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Bij een hyper is er juist te veel suiker in het lichaam. Uw kind moet vaker plassen, voelt zich moe en heeft enorme dorst.

Oorzaak diabetes

Er is een verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2. Bij type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline aan, bij type 2 wel, alleen soms te weinig. Insuline heeft het lichaam nodig om suiker uit voeding in de cellen te krijgen. Gebeurt dit niet, dan krijgt het lichaam geen energie uit suiker.

De meeste kinderen en jongeren hebben diabetes type 1. De oorzaak is niet bekend, maar we weten wel dat genetische aanleg een rol speelt. Dat geldt ook voor diabetes type 2, maar daarbij zijn overgewicht en weinig lichaamsbeweging ook risicofactoren.

Behandeling diabetes

Kinderdiabetes gaat niet over. Wel kan uw kind zelf de klachten doen verminderen door insuline te spuiten. Dit kan op twee manieren: via een insulinepen of met een insulinepomp. Bij diabetes type 2 is een gezond dieet meestal al voldoende.

U en uw kind krijgen bovendien uitleg over het meten van de suikerwaarde in het bloed, zodat u dit zelf in de gaten kunt houden.

Diabeter

Máxima MC heeft de diabeteszorg voor kinderen en jongeren ondergebracht bij Diabeter. Dit zelfstandig behandelcentrum is gevestigd op onze locatie in Eindhoven.

 • Wat betekent diabetes bij een kind?

  Bij kinderen met diabetes is de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed te hoog. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd.

 • Wat zijn symptomen van diabetes bij een kind?

  Verschijnselen waarmee kinderen met diabetes te maken krijgen zijn onder andere: Dorst en droge mond, veel drinken, veel plassen (soms bedplassen), dunner worden, vermoeidheid, terugkerende infecties en verminderd zicht. Daarnaast is het mogelijk dat uw kind een hypo of hyper krijgt. Bij een hypo is er te weinig suiker in het lichaam. Dit kunt u herkennen aan: zweten, trillen, duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Bij een hyper is er juist te veel suiker in het lichaam. Uw kind moet vaker plassen, voelt zich moe en heeft enorme dorst.

 • Wat is de oorzaak van diabetes bij een kind?

  De meeste kinderen en jongeren hebben diabetes type 1. De oorzaak is niet bekend, maar we weten wel dat genetische aanleg een rol speelt. Dat geldt ook voor diabetes type 2, maar daarbij zijn overgewicht en weinig lichaamsbeweging ook risicofactoren.