‘Ik ben met de dokter meeverhuisd’

‘Ik ben met de dokter meeverhuisd’

Robin van Velzen uit Eindhoven heeft een aangeboren hartafwijking. Zijn aortaklep bestaat uit twee slippen, waar dit er normaal drie zijn. Dit kan een leven lang weinig tot geen gezondheidsklachten betekenen, of het risico dat de klep gaat vernauwen of lekken. Het laatste overkwam Robin. Zijn hart blijkt echter zo levenslustig te zijn, dat zelfs bij het ingaan van een operatie de artsen voor een positieve verrassing komen te staan.

“Hij was ongeveer één jaar toen we op controle gingen bij het consultatiebureau”, zegt Robins moeder Inge. “Hier constateerden ze een flinke hartruis waar de arts ontzettend van schrok. We moesten meteen een afspraak maken bij de kindercardioloog. Dan raak je als ouders in paniek. Wat is er aan de hand?”

Meeverhuizen
Bij de cardioloog komt Robins tweeslippige hartklep aan het licht en wordt een vernauwing geconstateerd. Hem wordt verteld dat deze vernauwing niet erger mag worden. “We moesten ervan uitgaan dat hij binnen een jaar geopereerd zou worden. Maar een maandelijkse controle in Nijmegen werd een halfjaarlijkse controle, want alles bleef stabiel. Omdat mijn man in het ziekenhuis in Geldrop werkt, vroegen we of de controle ook daar kon plaatsvinden. Een stuk dichterbij en wel zo praktisch”, aldus moeder Inge. Bij de controles in Geldrop komt na een tijdje kinderarts Christian Schroer van Máxima MC in beeld. “Een heel fijne, open en eerlijke kindercardioloog”, valt Robin enthousiast in. “Dokter Schroer werkte destijds ook nog voor andere ziekenhuizen, maar ging uiteindelijk alleen vanuit MMC werken. Omdat ik van jongs af aan met hem ben opgegroeid en graag bij hem wilde blijven, zijn we op den duur met hem meeverhuisd naar MMC.”

De operatie
In oktober 2017, zo’n vijftien jaar later dan verwacht, moest Robin toch geopereerd worden. “Tot aan het moment dat ik de operatie inging, zou de chirurg de zogenoemde Ross-operatie toepassen. Hierbij wordt de vernauwde aortaklep vervangen door de eigen longslagaderklep. Deze longslagaderklep wordt dan weer vervangen door een menselijke donorklep. Maar tijdens de operatie zag mijn aortaklep er nog zó goed uit, dat de chirurg besloot deze niet te vervangen, maar te repareren. Doordat de tweeslippige klep nu weer helemaal open kan, mag ik gewoon alles doen”, vertelt Robin.

Het kon niet beter
“Ik blijf patiënt en moet regelmatig op controle. Maar als alles goed gaat, hoeft er vanwege deze positieve wending de komende twintig tot dertig jaar niks te gebeuren. Misschien zelfs nog langer, maar volledige garantie heb je natuurlijk nooit.” Zowel in zijn kindertijd als vandaag de dag heeft hij nauwelijks last van zijn hartafwijking. “Ik heb eigenlijk altijd gewoon alles mogen en kunnen doen. Contactsporten en over de grens gaan, worden wel sterk afgeraden, maar gelukkig houd ik veel meer van tennis.”

Onbewust beïnvloed
Een leven vol ziekenhuisbezoeken heeft de vijfdejaars gymnasiumscholier op een heel andere manier dan verwacht beïnvloed. “Constant al die technische snufjes zien en hoe je als dokter mensen kunt helpen, dat vind ik heel erg cool. Het lijkt me erg leuk en interessant een medisch-technische opleiding te gaan doen”, besluit Robin tevreden.

Over kindercardiologie in MMC
Binnen MMC werkt een divers kindercardiologisch team samen om tot een goede behandeling te komen van kinderen met een hartprobleem. “Een hartaandoening kan aangeboren zijn, maar dat hoeft niet”, legt kindercardioloog Christian Schroer uit. “Daarnaast kan een aandoening sterk verschillen in complexiteit. Soms zijn er geen verschijnselen merkbaar en is ook de precieze oorzaak niet direct duidelijk. De behandeling hangt af van de soort en de ernst van de hartaandoening. We werken heel nauw samen met het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht, waar de operaties van onze patiënten uitgevoerd worden. Onderzoeken als een MRI- of CT-scan, echo’s en hartfilmpjes kunnen zeker voor kinderen behoorlijk spannend zijn. Daarom scheppen we met rust en aandacht een prettige sfeer. Daarin is het team heel gedreven. Met kinderen werken is voor ons iedere dag opnieuw weer uitdagend en motiverend.”

Meer ervaringen