Percutane epifysiodese, afremmen van de groeischijf

Bij sommige jongens en meisjes is de verwachting dat ze erg lang worden. Wanneer dit extreem uitvalt, kan de groei met een operatie worden afgeremd. Dit gebeurt met een percutane epifysiodese. Bij kinderen met een verwachte erg grote schoenmaat is het daarnaast mogelijk om de groei van de voeten te remmen.

Oorzaak percutane epifysiodese

In de uiteinden van de botten bevinden zich de groeischijven. Deze maken nieuw bot aan vanuit kraakbeencellen en zorgen voor de lengtegroei. Rond de knieën zitten de twee belangrijkste groeischijven van het lichaam. Hier komt het overgrote deel van de lengtegroei vandaan.

Behandeling percutane epifysiodese

Door de groei van deze groeischijven met een operatie te remmen, kan een belangrijk deel van de lengtegroei worden tegengehouden. Zonder een operatie gebeurt dit ook, maar op latere leeftijd, zodat je langer doorgroeit. De rug blijft gewoon doorgroeien. In de afbeelding hieronder is de opbouw van het kniegewricht te zien.

Percutane epifysiodese groeiremming mmc

Bij een percutane epifysiodese wordt de groeischijf uit het bot ‘gefreesd’. Percutaan betekent door de huid heen via een kleine opening. Op de plaats waar de groeischijf weg gefreesd wordt, groeit binnen enkele weken normaal botweefsel. Hierdoor wordt de lengtetoename van het bot helemaal geremd.

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. De kinderorthopeed maakt kleine sneetjes aan de buiten- of binnenkant ter hoogte van beide knieën. Via deze sneetjes worden de groeischijven uit de botten gefreesd.

Mogelijke complicaties en risico’s
Bij elke operatie is er een kans op complicaties. Naast algemene problemen, zoals een infectie of nabloeding, is het mogelijk dat de remming van de groei in de groeischijven niet symmetrisch verloopt. Dit kan een stand afwijking van de benen geven, zoals een X-been of O-been. Als dit in een vroeg stadium wordt opgemerkt, is soms een tweede operatie nodig. Dit komt echter zeer zelden voor.

Botten hebben ongeveer zes weken nodig om te genezen. Binnen deze weken is er een grote kans op een botbreuk bij een val, omdat het bot bij de groeischijf tijdelijk wat zwakker is gemaakt.

Epifysiodese voeten (groeiremming voeten)

Bij kinderen met een (verwachte) erg grote schoenmaat is het mogelijk om de groei van de voeten met een operatie te remmen. Meisjes komen hiervoor in aanmerking vanaf (verwachte) schoenmaat 43 en jongens bij schoenmaat 48 of groter. Bij deze operatie, die plaatsvindt onder algehele narcose, maakt de kinderorthopeed drie sneetjes per voet. Via deze sneetjes worden de groeischijven van de middenvoetsbeentjes in de voet ‘weg gefreesd’, waardoor deze stoppen met groeien. Deze operatie kan worden gecombineerd met de epifysiodese rondom de knie.

Spreekuur epifysiodese

We behandelen kinderen uit het hele land, met soms een lange reistijd. Daarom proberen we afspraken in het ziekenhuis zoveel mogelijk te combineren. In het spreekuur epifysiodese vinden de volgende afspraken op één dag plaats:

  • Consult kinderorthopeed, waar de diagnose gesteld wordt en een behandelplan wordt opgesteld.
  • Eventueel benodigd aanvullend onderzoek en beoordeling hiervan.
  • Afspraak POS (Pre operatieve screening) kan aansluitend plaatsvinden.

Ervaringsverhalen

Lees het ervaringsverhaal van Ruben

Bekijk de video van Yannick: