27 september 2018

Timing operatie is bepalend voor groeiremming

Timing operatie is bepalend voor groeiremming

De extreme groei van het lichaam van jongens en meisjes kan worden tegengegaan met een groeischijfremming. Uit onderzoek is gebleken dat timing van deze operatie essentieel is om de resterende groei zo optimaal mogelijk af te remmen. Dat heeft Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Universitair MC Groningen, Wilhelmina kinderziekenhuis Assen en Máxima MC Veldhoven doen besluiten om de handen ineen te slaan en samen de zorg voor lange kinderen te verbeteren.

Omdat de timing van een groeischijfremming zo belangrijk is, willen de afdelingen kindergeneeskunde en orthopedie van de samenwerkende ziekenhuizen nog beter en sneller met elkaar schakelen. Zo ontstaat er een gestroomlijnde afstemming tussen kinderarts en orthopedisch chirurg en kunnen kinderen vaak op korte termijn geholpen worden. Ze worden eerder gezien op het spreekuur en indien nodig kan er tijdig gestart worden met de behandeling. Wordt een groeischijfremming op het juiste moment uitgevoerd, wordt de resterende groei met ongeveer een derde verminderd.

De groeischijf ‘beschadigen’

Voor jongens met een verwachte lengte boven de 2,05 meter en meisjes met een verwachte lengte boven de 1,85 meter, is er de mogelijkheid om door een operatie de groeischijven van de knieën af te remmen. Dit heet een percutane epifysiodese. Bij deze operatie wordt via kleine sneetjes rond de knie de groeischijf ‘beschadigd’, waardoor deze stopt met groeien. Uit het onderzoek van de ziekenhuizen blijkt, dat als dit op het juiste moment gebeurd, de groei bij jongens met gemiddeld 7 centimeter wordt afgeremd en bij meisjes gemiddeld 5,9 centimeter.

Grote tevredenheid na de operatie

Extreme groei kan voor grote fysieke problemen in het dagelijks leven zorgen als ernstige rugklachten, maar bij lange kinderen komen ook vaker problemen voor op psychosociaal vlak. Bijvoorbeeld doordat zij zich vaak anders voelen dan hun leeftijdsgenoten. Daarbij komen nog de praktische ongemakken als het vinden van passende kleding of reizen met het openbaar vervoer. De tevredenheid na een groeischijfremming is dan ook groot onder de kinderen. Na de operatie functioneren de knieën prima en ook andere complicatierisico’s als afwijkingen zijn laag. Daarnaast kunnen dagelijkse bezigheden en fysieke inspanningen na relatief korte tijd weer volledig worden opgepakt.

Ervaringsverhaal

Lees het ervaringsverhaal van Ruben