Darmontsteking

Darmontsteking of enteritis is een ontsteking van de darmen, meestal vooral de dunne darm.

Klachten darmontsteking

Meestal gaat enteritis gepaard met buikpijn, buikkrampen en diarree. Is er tegelijkertijd ook sprake van een ontsteking van de maag dan spreekt men van gastro-enteritis. Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.

Oorzaak darmontsteking

Verschillende ziekteverwekkers kunnen deze ontsteking veroorzaken. Ook een bacterie kan een darmontsteking geven, maar meestal gaat het om een virus. Deze ziekteverwekkers worden met name overgedragen door een slechte hygiëne. Bijvoorbeeld wanneer na de toiletgang de handen niet goed worden gewassen, bestaat er kans op besmetting. Vooral bij kinderen is dit soms moeilijk te vermijden. Ook voedsel zoals rauw vlees, rauwe of te kort gekookte eieren, ongewassen groente of ongare/ongekookte gerechten kunnen ziekteverwekkers bevatten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. In dat geval kan het gebeuren dat iemand enkele uren tot dagen na het nuttigen van het besmette voedsel last krijgt van diarree, misselijkheid en braken. Doordat meestal meerdere personen deze verschijnselen hebben, is de boosdoener over het algemeen te achterhalen.

Diagnose darmontsteking

De klachten houden meestal enkele dagen aan. De MDL-arts is gespecialiseerd in diagnose en behandeling van darmontsteking. Behandeling is echter veelal niet nodig, de klachten gaan veelal vanzelf over. Mensen met een heel ernstige ontsteking en mensen met een verminderde afweer worden meestal wel behandeld.

Neem contact op