Maagbloeding

Een maagbloeding is een gebeurtenis waarbij iemand bloed verliest naar het maagdarmkanaal toe vanuit de maag. Bij kleine hoeveelheden bloed blijft dit meestal onopgemerkt; het bloed verteert en wordt met de ontlasting uitgescheiden, die er hoogstens iets donkerder van wordt. Bij een maagbloeding treedt lang niet altijd pijn op. Bestaat er van tevoren wel pijn dan is de oorzaak vaak een maagzweer of ontsteking van de maagwand.

Houdt een dergelijk ongemerkt klein bloedverlies lang aan, dan treedt er zoveel verlies van ijzer op dat zich op den duur bloedarmoede door ijzergebrek zal ontstaan. Bij grotere hoeveelheden ontstaat er een zwarte, kleverige, teerachtige ontlasting met een kenmerkende geur. Dit is een reden om met spoed een arts te raadplegen. Bij zeer grote bloedingen ontstaan er shockverschijnselen en kan u ook bloed op gaan braken. Dit is een medisch spoedgeval en u moet zo snel mogelijk naar een ziekenhuis.

Oorzaak maagbloeding

De oorzaak varieert van lichte ontstekingen van het maagslijmvlies door gebruik van alcohol, aspirine of sommige andere geneesmiddelen, of door infectie met Helicobacter pylori, tot maagzweren of maagkanker. Ook kunnen bloedingen uit de twaalfvingerige darm of de slokdarm ontstaan die op het eerste gezicht identieke verschijnselen kunnen geven. Vooral de bloedingen die kunnen ontstaan door het kapot gaan van slokdarmspataders zijn berucht, omdat ze zeer massaal kunnen zijn en niet altijd te stelpen. Slokdarmspataders treden op bij leverziekten, in welk geval vaak ook de bloedstolling niet goed verloopt. De MDL-arts is gespecialiseerd in diagnose en behandeling van een maagbloeding.