‘Beste stap die ik ooit heb gemaakt’

‘Beste stap die ik ooit heb gemaakt’

Sabrina van Loon heeft de ziekte van Crohn, waardoor haar spijsverteringskanaal chronisch ontstoken is. Vijf jaar na de diagnose is het voor haar nog steeds moeilijk dat ze dit levenslang met zich mee moet dragen. Maar de acceptatie komt steeds dichterbij mede door haar behandeld MDL-arts van Máxima MC, dr. Verhulst.

“Nadat ik vijf jaar geleden met Crohn werd geconfronteerd, besefte ik niet wat de levenslange gevolgen ervan zouden zijn. De ziekte heeft een onvoorspelbaar verloop, waardoor niet makkelijk te bepalen is hoe erg de klachten zijn. De ziekte beperkt me in mijn dagelijks leven. Ik moet continu overal over nadenken en mis het wel om mijn eigen dingen te doen, zoals sporten en werken. Mijn hoofd wil meer dan dat het lichaam kan. Daar heb ik vaak moeite mee.”

“Door een verhuizing naar Eindhoven stapte ik voor mijn ziektebehandeling over naar Máxima MC. De beste stap die ik heb gemaakt. Daar pakte mijn behandeld MDL-arts de zaken anders aan. Er wordt hier niet alleen gekeken naar het klinische en lichamelijke aspect, maar ook het psychische stukje telt mee. Ik voel me gehoord en mag meedenken over mogelijkheden, als die er zijn. Zo ben ik overgestapt van de infusen met Remicade naar de Humiraspuiten (remmen het ontstekingsproces af om Crohn te beheersen, red.), die ik nu elke week één keer in mijn been moet spuiten. Sinds oktober 2012 ben ik ook aan het revalideren bij de revalidatiekliniek Blixembosch. Hier heb ik veel baat bij op mentaal gebied. En het voorlopige resultaat mag er zijn: dit jaar ben ik nog niet één keer opgenomen in het ziekenhuis.”

De meeste kracht put Sabrina momenteel uit de sociale media, het bloggen (teksten schrijven) op sabrinaloont.nl en vloggen (videodagboeken maken over haar ziekte). “Het vloggen heeft met mijn ziekteproces te maken en helpt mij om er bewust mee bezig te zijn. Ik houd er lotgenotencontacten aan over en probeer hiermee te laten zien wie ik ben en wat een chronische ziekte zoals Crohn met je kan doen.”