Carpaal Tunnel Syndroom

Het Carpaal Tunnel Syndroom is een aandoening aan de binnenzijde van de pols waarbij de middelste armzenuw bekneld zit in de carpale tunnel.

De middelste armzenuw raakt bekneld in deze carpale tunnel wanneer het bindweefsel of de bekleding van de pezen in en rondom de carpale tunnel gezwollen is. In de carpale tunnel lopen de buigpezen van de vingers en de middelste armzenuw, deze zenuw is meest gevoelig voor druk door de zachte structuur.
Carpaal Tunnel Syndroom is een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen en komt bij vrouwen (nog) vaker voor dan bij mannen. Het kan aan beide handen voorkomen.

Klachten

De klachten ontstaan door beknelling van de zenuw en zijn vaak uiteenlopend van een tintelend en soms pijnlijk gevoel in de hand of vingers, een ‘slapende’ hand, dove vingertoppen, krachtsverlies in de hand en soms zelfs pijn tot in de schouder of nek, waardoor een juiste diagnose op basis van de klachten soms moeilijk is.
`s Nachts hebben patiënten vaak de meeste klachten en wordt men wakker van vooral tintelende vingers. Schudden van de hand vermindert dan de klachten.
Overdag treden de tintelingen vaak op tijdens fietsen, een boek lezen of tijdens autorijden. Krachtsverlies is merkbaar doordat men moeite heeft met het opendraaien van deksels of het uitwringen van een dweil of soms zomaar dingen laat vallen.

Onderzoek

De neuroloog zal u enkele vragen stellen over de klachten die u heeft en een kort lichamelijk neurologisch onderzoek verrichten. Met elektromyografie (EMG) van de betrokken spieren en de middelste armzenuw kan uitsluitsel worden gegeven of er al dan niet sprake is van een carpaal tunnel syndroom. Dit EMG wordt door de neuroloog zelf verricht en bestaat uit elektroden die op uw vingers worden geplakt, gevolgd door stroomstootjes om zo de zenuw en spier te activeren. Het EMG geeft informatie over de snelheid van de zenuwgeleiding door de carpale tunnel. Bij Carpaal Tunnel Syndroom is er een vertraging in deze geleiding.

Behandeling

Carpaal Tunnel Syndroom is goed te behandelen. Als er milde klachten zijn, kan begonnen worden met een nachtspalkje. Soms volstaat een injectie met een medicijn dat de zwelling vermindert en de pijn bestrijdt. De injectie wordt gegeven aan de binnenzijde van de pols, vlak bij de carpale tunnel en kan meteen worden gegeven door de neuroloog waardoor u snel weer klachtenvrij bent.
Het kan ook zijn dat u geopereerd moet worden om de druk op de zenuw weg te halen. Een operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving. De neurologen werken nauw samen met de plastisch chirurgen waar u, indien nodig, direct dezelfde dag terecht kunt voor een eerste intakegesprek.

CTS-spreekuur

Onze neurologen hebben een speciaal spreekuur voor het Carpaal Tunnel Syndroom, zowel op locatie Veldhoven als locatie Eindhoven. In deze afspraak wordt al het nodige onderzoek verricht door de neuroloog en gaat u binnen 30 – 45 minuten naar huis met een diagnose en een behandelplan.