Caudasyndroom

Radiculair syndroom

Een radiculair syndroom is een verzameling van klachten die ontstaan door pijn vanuit een zenuwwortel in uw rug. Dit kan bijvoorbeeld door een hernia of wervelkanaalstenose ontstaan. U heeft last van pijn en/of uitval in een been, soms ook rugpijn. Een radiculair syndroom komt veel voor en is in principe ongevaarlijk.

Caudasyndroom

Heel soms kan er toch een complicatie optreden, zoals het caudasyndroom. Hierbij ontstaat er druk op meerdere zenuwwortels onderaan in de rug als gevolg van de hernia of wervelkanaalstenose. Ook de zenuwen naar de blaas worden hierbij samengedrukt. Deze zenuwen zijn erg gevoelig voor druk, waardoor bij niet ingrijpen blijvende schade ontstaat. Bij deze complicatie kan een spoedoperatie nodig zijn.

Klachten

Het caudasyndroom heeft de volgende verschijnselen:

  • minder of niet kunnen uitplassen of een veranderd gevoel bij het plassen;
  • ongewild verlies van urine of ontlasting (incontinentie);
  • een doof gevoel in schaamstreek, billen, perineum, heupen of dijen;
  • pijn in beide benen of voeten;
  • verlammingsverschijnselen in beide benen of voeten.

Onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek wordt vaak een verminderde gevoeligheid van de huid rond het geslachtsorgaan gevonden.

Rectaal toucher
Bij een rectaal toucher wordt de spierspanning van de anus gemeten. Ook kan de anusreflec gemeten worden om te kijken of deze verminderd of afwezig is.

MRI-scan
Een MRI-scan van het onderste deel van de rug zal meestal de diagnose kunnen bevestigen. Hierop is zichtbaar dat de cauda equina ingeklemd is. Meestal komt dat door een rughernia. Ook deze is dan zichtbaar op de MRI-scan.

Behandeling

De behandeling van het caudasyndroom bestaat uit een operatie waarbij de beknelling van het ruggenmerg wordt opgeheven. Deze operatie wordt meestal uitgevoerd door een neurochirurg.