Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is een ontsteking van de om de hersenen en het ruggenmerg gelegen hersenvliezen. Deze ontsteking kan door een aantal oorzaken optreden, waaronder infectie met bacteriën, virussen of parasieten.

Bacterie
De verschijnselen zijn: (hoge) koorts, toenemende hoofdpijn, nekstijfheid en verwardheid. De ziekte begint vaak als een griep, die echter niet binnen een paar dagen verbetert: de koorts blijft hoog en de patiënt blijft ziek. Het is niet altijd gemakkelijk te herkennen, omdat de nekstijfheid soms ontbreekt of de ziekte langzaam begint. Sommige patiënten hebben tegelijkertijd een bloedvergiftiging waarbij de infectie door het hele lichaam is verspreid.

Virus
Deze kan ontstaan na een maagdarm- of luchtweginfectie. Deze vorm van hersenvliesontsteking gaat gepaard met hevige hoofdpijn en nekstijfheid, maar de patiënten zijn vrijwel altijd helder.

Onderzoek

Lumbaalpunctie
Een lumbaalpunctie is hetzelfde als een ruggenprik. Door middel van een prik in de onderrug wordt een kleine hoeveelheid hersenvocht afgenomen, dat vervolgens wordt onderzocht. Het hersenvocht stroomt voortdurend vanuit de hersenkamers om het hele brein en het ruggenmerg heen. Doordat het hersenvocht in verbinding staat met de ruimten rond de hersenen kan hieruit afgeleid worden of er sprake is van bepaalde afwijkingen, zoals een hersenvliesontsteking. Soms is aan troebel hersenvocht direct te zien dat het om een hersenvliesontsteking gaat. Verder onderzoek, bijvoorbeeld naar de samenstelling van het vocht, is vaak nodig.