Behandeltraject

In het obesitascentrum in Eindhoven/Veldhoven begeleiden we u op weg naar een gezondere leefstijl. Dit doen we met intensieve begeleiding en een operatie. De operatie zorgt ervoor dat u in korte tijd veel gewicht verliest. Met de begeleiding helpen we u uw leefstijl aan te passen, zodat dit resultaat blijvend is.

Dankzij laagdrempelig contact kunt u altijd bij ons terecht. We zijn er vóór, tijdens en na de operatie voor u. Gedurende het hele traject helpt het behandelteam u bij het bereiken van uw doel. Dit team bestaat uit een chirurg, fysiotherapeut, psycholoog, diëtist en case manager.

Duur van behandeltraject maagverkleining

MMC biedt een uitgebreid behandeltraject van vijf jaar, waarbij u intensief begeleid wordt. Het behandeltraject wordt opgesteld op basis van wat u nodig heeft. Na het traject van vijf jaar blijft u onder controle bij de huisarts. Mocht het nodig zijn, dan kunt u daarna uiteraard altijd naar ons terug worden verwezen.

Vraag het gratis informatiepakket aan

Stap 1: Aanmelden

Als u zich wilt aanmelden voor het behandeltraject in Máxima MC, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of behandelend specialist. Hierna neemt de polikliniekassistente contact met u op voor een kort intakegesprek, om te kijken of u volgens de internationale richtlijnen voldoet aan de voorwaarden van een maagverkleining. Bekijk op deze pagina of u in aanmerking komt voor een gastric bypass of gastric sleeve.

U kunt bij ons binnen twee weken terecht voor de eerste afspraak. Tijdens deze groepsbijeenkomst krijgt u uitgebreide informatie over ons traject. Ook ontvangt u een aantal vragenlijsten. U beslist hierna zelf of u met het traject wilt starten.

Stap 2: Screeningsdag

Tijdens de screeningsdag wil ons team u zo goed mogelijk leren kennen, om u advies te kunnen geven. Hiervoor heeft u persoonlijke gesprekken met een casemanager, diëtist, fysiotherapeut, psycholoog en uiteindelijk de chirurg.

Als u in aanmerking komt voor de operatie, volgt de operatie gemiddeld drie tot vier maanden na de screeningsdag. De chirurg overlegt met u welke operatie het beste bij u past.

Stap 3: Voorbereiding op maagverkleining

Het kan zijn dat ons team u een voortraject adviseert vóór de operatie. Afhankelijk van uw situatie houdt dit in dat u begeleiding krijgt van de diëtist, psycholoog of fysiotherapeut. Hiermee bereiden we u zo goed mogelijk voor op het traject.

Zodra u op de wachtlijst staat voor de maagverkleinende operatie, start de voorbereiding op deze operatie:

  • U krijgt een fitheidstest;
  • U volgt verschillende groepsbijeenkomsten;
  • Twee weken voor de operatie volgt u een shake-dieet om de lever te laten slinken en zo de operatie veiliger te laten verlopen.

Stap 4: Operatie en opname op de afdeling

U wordt op de afgesproken datum opgenomen in Máxima MC. Op uw kamer verblijven (indien mogelijk) alleen mensen die eenzelfde operatie hebben ondergaan. Zo kunnen jullie elkaar steunen en motiveren in de eerste fase na de ingreep. Om steun van naasten nog meer ruimte te geven, hanteren wij geen vaste bezoektijden. In samenspraak mogen uw familie en vrienden op bezoek komen wanneer u dat uitkomt.

Tijdens uw opname krijgt u regelmatig bezoek van de chirurg (en/of arts-assistent). Er wordt met u overlegd hoe het gaat. Het behandelteam stemt de behandeling onderling met elkaar af, zodat u niet telkens opnieuw uw verhaal hoeft te doen.

Gemiddeld kunt u na 2 nachten weer naar huis om daar verder te herstellen.

Lees meer over de operatietechnieken

Stap 5: Leefstijlverandering

Na de operatie komt u op controle bij het obesitascentrum om te zien of alles voorspoedig verloopt. Zo controleren we onder andere de wonden. In het natraject krijgt u langdurige zorg (gedurende 5 jaar) met als doel om uw gezonde leefstijl te bevorderen en vooral te behouden.

Lees meer over nazorg en begeleiding

 

Stap 6: Volhouden en begeleiding

Na het eerste jaar komt het steeds meer op uzelf aan: volhouden van de nieuwe leefstijl is van belang om uw gewicht te behouden. De groepsbijeenkomsten zijn er om ervaringen uit te wisselen. Daarnaast zijn er regelmatig medische controles bij de chirurg en casemanager. Als u extra begeleiding nodig heeft, kan dat.

Snel en veel gewichtsverlies kan zorgen voor overtollige huid. Als u hier last van heeft, verwijzen we u door naar onze plastisch chirurg.

Lees meer over nazorg en begeleiding

 

Ervaringen van patiënten

‘Mijn transformatie heeft me het vertrouwen gegeven dat alles mogelijk is’
Elke Aalbers valt na een maagverkleining in Máxima MC 40 kilo af: “Ik ben pijnvrij doordat ik zoveel ben afgevallen en mijn hoofd en hart op één lijn liggen. Ik voel me geweldig zoals het nu is.” Lees verder

Lees meer ervaringen van patiënten met een maagverkleining in Máxima MC

 

Meer informatie over maagverkleining

Kinderboek over maagverkleining
Kinderboek maagverkleinende operatie

Een maagverkleinende operatie vraagt een grote verandering van uw leefstijl. Deze stap onderneemt u dan ook niet alleen, maar heeft invloed op uw hele sociale systeem. Kinderen zijn daar onderdeel van. Ons team van het obesitascentrum biedt patiënten daarom een speciaal kinderboek over de maagverkleinende operatie aan, dat zij kunnen gebruiken in de voorlichting aan hun kinderen van 4 tot 12 jaar. Het boekje hebben we ontwikkeld met hulp van patiënten met jonge kinderen en kinderpsychologen.

Het verhaal is vooral bedoeld om angst en verwarring te voorkomen. Zo leggen we bijvoorbeeld uit wat de kinderen zien als ze bij hun ouder op bezoek komen in het ziekenhuis.

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over het behandeltraject rondom de maagverkleinende operatie. Op de pagina Veelgestelde vragen vindt u antwoorden op verschillende vragen.

Kwaliteitscijfers

Bij het obesitascentrum kunt u rekenen op zeer deskundige zorg: Máxima MC is al zo’n 40 jaar expertisecentrum voor de behandeling van (morbide) obesitas. Op de pagina Kwaliteitscijfers vindt u informatie over de kwaliteit van onze zorg.

MediMapp: uw digitale zorgtraject

medimap op smartphone

 

Met de juiste informatie op het juiste moment.

Meer informatie over Medimapp

 

Informatiepakket maagverkleinende operatie

Wilt u graag meer weten over de maagverkleinende operatie? Het obesitascentrum van Máxima MC heeft een uitgebreide informatiefolder voor u samengesteld. Vraag de informatiefolder gratis aan.