Psycholoog

Waarom een psycholoog in het behandeltraject?

Marieke van de Wal is psycholoog bij Obesitas Centrum Máxima. Vaak vinden mensen een gesprek met haar spannend; bij een psycholoog wordt immers al gauw gedacht aan iemand die uitgebreid in je verleden graaft. Marieke legt uit wat haar rol is en waarom openheid belangrijk is.

Psychologie overgewicht

“Voorafgaand aan de operatie word je gezien door verschillende behandelaars van het obesitasteam, waaronder de psycholoog. Het is niet zo dat we met een checklist bij je komen zitten en afvinken waar je wel of niet aan voldoet. Het gaat om de persoon die voor ons zit. We hebben richtlijnen om ons aan te houden, maar iedereen is weer anders. Als psycholoog bekijk ik: wie ben je? En wat zijn de redenen dat je overgewicht hebt? Wat voor type eter ben je? Hoe ga je met stress en emoties om? Dit alles met als doel om in kaart te brengen of ons behandeltraject bij je past. We geven iedereen een gepast, persoonlijk advies.

Het is een bekend verhaal op het spreekuur: afvallen lukt vaak wel, maar op gewicht blijven niet. Dat kan allerlei oorzaken hebben, maar een blijvende gedragsaanpassing, zoals een gestructureerd eetpatroon en voldoende bewegen, is nodig om te zorgen dat je ook jaren na de operatie gewichtsvermindering kunt vasthouden. Verschillende psychologische factoren kunnen het lastig maken om gedrag aan te passen. Zoals somberheid of meer eten bij emoties. Door deze factoren vóór een operatie aan te pakken, vergroot je de kans op succes.

Steun

Ook na de operatie staat er een psycholoog klaar als dat nodig blijkt, je kunt altijd in overleg met de chirurg aan de bel trekken. Maar vooral ook steun uit je omgeving is heel belangrijk. Is er iemand die voor je klaarstaat en je steunt, ook als het even minder gaat? Je partner is dan ook meer dan welkom bij de gesprekken, het gaat jullie immers beide aan.

Motivatie

In mijn werk zie ik veel verdriet door overgewicht. Verdriet omdat iemand ontevreden is met het lichaam, maar vooral ook omdat mensen gezondheidsproblemen hebben. We zien vooral dat de kwaliteit van leven na een operatie sterk verbetert en gezondheidsproblemen afnemen, waardoor mensen anders in het leven staan. Dit kan bijdragen aan het gevoel van geluk. De cosmetische effecten zijn vaak een bijkomend voordeel.

Mensen vinden een gesprek bij de psycholoog vaak spannend, maar uiteindelijk valt het vaak wel mee en voelen ze zich gehoord. Het belangrijkste is open en eerlijk zijn, dan kunnen we je het beste helpen.”

Lees meer over de rol van de psycholoog bij obesitas