7 december 2018

Obesitaschirurg: ‘Bijzonder wat mensen bereiken na hun operatie’

Obesitaschirurg: ‘Bijzonder wat mensen bereiken na hun operatie’

Mensen met extreem overgewicht hun gezondheid teruggeven. Dat is de drijfveer van chirurg Arijan Luijten. Hij maakte zich hard voor het opzetten van het centrum voor obesitas in MMC: één plek met één team voor mensen die het niet meer lukt om zelf af te vallen.

“Als dokter wil ik patiënten beter maken. Ik zie obesitas als een chronische ziekte, net als bijvoorbeeld diabetes. In de tijd van mijn opleiding heerste echter nog het beeld ‘eigen schuld, dikke bult’. Ik wilde daar iets aan veranderen en koos ervoor om me te specialiseren in bariatrie, ofwel de chirurgische behandeling van overgewicht. In de afgelopen jaren is er gelukkig veel veranderd. Obesitas wordt steeds meer erkend als de ziekte die het is. Wij proberen mensen te behandelen door te helpen bij het verbeteren van een verkeerde leefstijl en voorkomen van de ernstige gevolgen ervan. In MMC hebben we daarvoor het obesitascentrum opgezet. Inmiddels zijn we niet alleen het centrum met de langste ervaring en meest uitgebreide begeleiding in de regio, maar ook een landelijk expertisecentrum voor zwangerschappen na een maagverkleining en heroperaties bij complicaties.”

Zichtbaar resultaat

“Het is bijzonder om mensen aan het eind van hun traject terug te zien voor een controleafspraak en te horen wat ze bereikt hebben. Eindelijk heeft iemand die halve marathon gerend, of zelfs een kindje kunnen krijgen. Vaak betreft het vrouwen die al een ivf-traject doorlopen hebben. Waar het eerst medisch onmogelijk was door het vele overgewicht, kunnen zij nu plotseling wel zwanger worden. Dat is prachtig om te zien.”

Duwtje in de rug

“Een maagverkleinende operatie lijkt misschien een gemakkelijke weg, maar het is vooral een lange weg. In MMC opereren we dan ook alleen als je super gemotiveerd bent om een gezonde start te maken. De operatie is een duwtje in de rug, maar volhouden zal je zelf moeten doen. Naast een lichamelijke verandering, is de operatie dus ook een psychische push. Nog meer dan na andere operaties hebben wij als chirurg dan ook een belangrijke rol bij de controles; we fungeren samen met de rest van het team als coach. Juist dat maakt deze specialisatie mooi.”

Maak kennis met het volledige zorgteam