Obesitas

Wat is obesitas?

Obesitas is een chronische ziekte, waarbij er sprake is van een ernstige vorm van overgewicht. De balans in het lichaam is verstoord. Hierdoor is de energieopname groter dan het energieverbruik. Uiteindelijk leidt deze verstoring tot een ophoping van overtollig vet. Obesitas kan verschillende gezondheidsrisico’s en klachten geven. Zo geeft obesitas een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes, een verhoogd cholesterolgehalte of een verhoogde bloeddruk.

Vraag het informatiepakket aan

Oorzaken obesitas

De reden van de verstoring in het lichaam verschilt per persoon. Het is meestal een combinatie van factoren. Maatschappelijke factoren leiden tot minder bewegen en anders eten. Dit in combinatie met aanleg is op dit moment de meest voor de hand liggende oorzaak voor het ontstaan van obesitas. Ziekten kunnen eveneens een oorzaak van obesitas zijn. Ook kunnen omgevingsfactoren, psychische factoren of het gebruik van geneesmiddelen van invloed zijn. Obesitas is geen eetstoornis, maar gaat wel vaak gepaard met een verstoord eetpatroon.

Wat zijn de gevolgen van obesitas?

Obesitas geeft verschillende gezondheidsrisico’s en klachten. Met name de vetstapeling in en rondom de buik leidt tot een verhoogd risico op het krijgen van ziekten, zoals:

Hierdoor kan de levensverwachting dalen.

Ook kunt u last hebben van andere gevolgen van overgewicht zoals:

  • kortademigheid
  • transpireren
  • vermoeidheid
  • depressie, lusteloosheid
  • spierpijn
  • artrose
  • slaapstoornissen
  • pijn in de gewrichten, zoals knieën, enkels en heupen
  • verminderde vruchtbaarheid, menstruatieproblemen

Gewichtsafname leidt tot afname van het risico op bovengenoemde ziekten. Ook verminderen hierdoor vaak de klachten als gevolg van het overgewicht. Dit zal de kwaliteit van leven direct verbeteren.
gevolgen overgewicht
Deze afbeelding laat zien wat overgewicht met het lichaam kan doen.

De behandeling van obesitas

Gewichtsafname bij obesitas is niet eenvoudig. Obesitas is een chronische ziekte. Veel mensen doen eindeloze afvalpogingen, zonder resultaat op de lange termijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat een operatie de enige effectieve behandelmethode is. Een chirurgische ingreep als behandeling voor obesitas wordt ook wel maagverkleinende operatie of bariatrische chirurgie genoemd. De operatie is geen oplossing op zich, maar biedt de kans om de regie weer in eigen hand te nemen. In een periode van gewichtsverlies na de operatie is het belangrijk om een nieuwe leefstijl aan te meten.

Lees meer over ons behandeltraject

Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleining?

MMC houdt de internationale richtlijnen aan, in combinatie met uw persoonlijke situatie. Een operatie is ingrijpend en voeren we daarom alleen uit als u er helemaal klaar voor bent.

Lees meer over wanneer u in aanmerking komt

Kosten van een maagverkleining

De kosten van een maagverkleining worden vergoed vanuit de basisverzekering. U komt hiervoor in aanmerking als uw situatie bij de screening voldoet aan de internationale richtlijnen.

Lees meer over de kosten

Aanmelden voor een maagverkleining

Als u zich wilt aanmelden voor ons behandeltraject, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. Zodra wij de verwijzing van uw huisarts hebben ontvangen, nemen wij contact met u op.

Lees meer

Informatiepakket maagverkleinende operatie

Wilt u graag meer weten over de maagverkleinende operatie? Het obesitascentrum van Máxima MC heeft een uitgebreide informatiefolder voor u samengesteld. Vraag de informatiefolder gratis aan.