‘De eerste darmspoeling voelde als een bevrijding’

‘De eerste darmspoeling voelde als een bevrijding’

Na een operatie aan de endeldarm krijgt Toon Lavrijssen (55) een tijdelijk stoma. Als deze eenmaal is opgeheven, ontstaan er ontlastingsproblemen. De klachten hebben veel invloed op zijn kwaliteit van leven. De stoma- en continentieverpleegkundige helpt hem in de zoektocht naar een oplossing. “Ik voel me eindelijk weer sterk.”

“Begin 2017 had ik steeds vaker het gevoel dat er ontlasting moest komen, maar eenmaal op het toilet kwam er niets. Ook had ik last van een opgeblazen gevoel. Ik wist dat er iets niet klopte, maar de diagnose die ik in het ziekenhuis kreeg, zag ik niet aankomen: een tumor in mijn endeldarm. Na deze afspraak moesten er verschillende scans worden gemaakt om te achterhalen of er sprake was van uitzaaiingen. Het wachten op de uitslag was elke keer heel zwaar, ik had er slapeloze nachten van. Gelukkig was de tumor niet uitgezaaid en kon de behandeling starten. Een heftig traject: eerst 3 chemokuren van in totaal 9 weken, daarna 25 keer bestraling en vervolgens een operatie.”

In beweging blijven

“Tijdens de behandelingen probeerde ik zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Al was het maar een blokje om. Lekker de bossen in; mijn gedachten verzetten en in beweging blijven. Omdat mijn conditie achteruit was gegaan, verruilde ik mijn mountainbike voor een elektrische fiets. In totaal heb ik in die periode wel een paar duizend kilometer afgelegd. Na de chemotherapie en bestraling werd de operatie ingepland. Omdat er een kans was op het krijgen van een stoma, kreeg ik voor de ingreep een afspraak bij de stoma- en continentieverpleegkundige. Zij bereidde me voor op de stoma, gaf uitleg en vroeg me thuis alvast te oefenen met de materialen.”

Wennen aan de stoma

“Het was best heftig om de stoma voor de eerste keer te zien, omdat ik had gehoopt dat het aanleggen ervan toch niet nodig zou zijn. Eenmaal thuis moest ik erg wennen om met de stoma om te gaan en deze te verzorgen, ook al had ik daar goede uitleg over gekregen. Ik heb veel steun gekregen van mijn vrouw; zij heeft de stoma continu verzorgd. Een week na de operatie kreeg ik erge pijn. Er bleek een abces te zitten tussen de sluitspier en endeldarm. Om dit te behandelen, werd er een spons via de anus ingebracht die minstens twee keer per week vervangen moest worden door de MDL-arts. Het duurde een hele tijd voordat de pijn minder werd en het abces dichtgroeide.”

Onzekerheden

“De stoma zorgde soms voor onzekere momenten. Zo wilde ik gaan skiën, maar wist ik niet of dit nog kon. Wat als ik zou vallen? Bij dit soort onzekerheden kon ik bij de stoma- en continentieverpleegkundige terecht. Ze stelde me gerust en samen bedachten we een plan om alles op zijn plek te houden: we knipten een strakke onderbroek af en deden deze als band om de stoma en het zakje heen. Ook bij andere vragen of klachten kon ik altijd bellen of langskomen.”

Constant naar het toilet

“Na een paar maanden werd de stoma opgeheven. Ik was heel blij toen de ontlasting na anderhalve dag weer op gang kwam, maar na een tijd kreeg ik last van ontlastingsproblemen die vaak voorkomen na een endeldarmoperatie. Zo moest ik constant naar het toilet en was ik bang om windjes te laten. Ik ging daardoor niet meer graag de deur uit. En als ik wegging, wist ik precies waar er in de buurt wc’s waren. Het werd een obsessie. Ook wilde ik weer gaan skiën en zeilen, maar dat durfde ik eigenlijk niet. De stoma- en continentieverpleegkundige hielp me daarbij en besprak de mogelijkheden om de klachten onder controle te krijgen. Ik volgde onder andere leefstijladviezen op en kreeg bekkenbodemfysiotherapie. Helaas had het te weinig effect.”

Bevrijding

“Uiteindelijk koos ik voor een darmspoeling, waarbij je je darmen leegmaakt met water en je daarna (meestal) één dag geen ontlasting meer hebt. De eerste keer voelde als een bevrijding; het werkte meteen. Bij mij is het nu voldoende om één keer in de twee dagen te spoelen. Het kost me elke keer drie kwartier, maar wat ik ervoor terugkrijg, is het allemaal waard. Ik kan weer eten en drinken wat ik wil, fulltime werken, makkelijker sporten en voel me eindelijk weer sterk.”

Meer ervaringen chirurgie

Meer ervaringen oncologie