‘Ik geniet nu van elk moment’

‘Ik geniet nu van elk moment’

Al acht jaar lang had Lex Coolen (60) last van vreemde klachten, zoals hevige buikpijn, slapeloosheid en opvliegers. Toen hij door zijn ‘nieuwe’ internist van het Elkerliek ziekenhuis werd doorgestuurd naar Máxima MC (MMC), werd eindelijk een diagnose gesteld. Lex bleek een zeldzaam type kanker te hebben, Neuro-endocriene tumoren (NET-kanker). MMC is een van de aangewezen, gespecialiseerde centra voor behandelingen van dit type kanker.

Zijn internist in het Elkerliek ziekenhuis wilde na al die jaren met klachten de onderste steen boven halen. Nieuwe onderzoeken volgden. Voor een kijkonderzoek in de dunne darm verwees hij Lex door naar MMC. Tijdens dit onderzoek werd duidelijk waar de klachten vandaan kwamen: er werd een neuro-endocriene tumor in de dunne darm gevonden. “Ik had nog nooit van deze aandoening gehoord, dus ik moest me eerst inlezen in wat het inhield. In de auto terug naar huis heb ik me verdiept in de aandoening. Toen werden alle klachten duidelijk”, vertelt Lex.

Sneltrein

Na de diagnose zat hij snel tegenover internist Wouter Dercksen in MMC. “Dit gesprek gaf me duidelijkheid over de behandelaanpak. Dat was prettig. Pas toen drong het tot mij door wat er zou komen. Ik moest een operatie ondergaan.” Bij deze operatie werd het deel van de dunne darm, waar de tumor zat, weggehaald. Er zaten ook tumoren buiten de dunne darm. Vanwege de risico’s wordt pas tijdens de operatie besloten of ook deze verwijderd kunnen worden.

Binnen twee maanden na de diagnose NET-kanker, wordt hij al geopereerd aan zijn dunne darm. “Ik heb veel waardering voor het personeel op de OK. Voorafgaand aan de operatie werd ik voorbereid door het personeel. Zij maakten een praatje om me gerust te stellen. Dat was een fijne afleiding in de situatie.”

Rust inbouwen

“Ik moest zeker drie tot vier maanden rust nemen van Dercksen. Dat vond ik lastig. Mijn herstelperiode viel samen met de hectiek rondom Sinterklaas. Als de rechterhand van Sinterklaas in het kasteel van Helmond, kan ik deze periode eigenlijk niet missen. Maar waar kies je op dat moment voor: goed herstellen of Sinterklaas? Ik koos dus voor het eerste. Achteraf ben ik daar blij mee. Ik had de rust die maanden nodig. Een jaar later was ik gelukkig weer aanwezig in het kasteel.”

Niet te genezen, wel te behandelen

Genezing bij NET is alleen mogelijk als alle tumoren bij de operatie worden weggehaald.
Met het wegnemen van het stuk darm is de tumor in de dunne darm van Lex verwijderd. Maar de tumoren buiten de dunne darm zijn blijven zitten vanwege het hoge risico tijdens de operatie. “Genezen is niet meer mogelijk, maar behandelen wel. De tumor is op dit moment rustig en vormt geen gevaar. Ik ben me er bewust van dat de tumoren kunnen groeien en de aanval in kunnen zetten. Daar maak ik me nu geen zorgen over. Ik ben nog steeds actief onder behandeling en de resultaten zijn goed.”

Koffie bij de controle

Het gaat inmiddels goed met Lex. “Ik ga regelmatig naar MMC voor een controle. Het voelt zelfs als een uitje. Het is een soort rustmoment geworden in de dagelijkse hectiek. De controles stellen mij gerust en waarschuwen mij als het nodig is. Afgelopen keer kreeg ik weer te horen dat de tumoren niet zijn gegroeid. Dat was fijn. Na afloop pak ik altijd een kop koffie in het ziekenhuis en dan kan ik lekker ontspannen. De ingreep heeft toch je leven veranderd en ik wil nu genieten van elk moment.”

Meer ervaringen