Behandelteam

Zorg op de juiste plaats

De zorg rondom kanker is heel dicht bij elkaar gebracht in het Máxima Oncologisch Centrum in een behandelteam dat precies weet wat nodig is voor de patiënt. Alle specialismen werken samen op één plek waardoor de patiënt niet het hele ziekenhuis door hoeft. Dat zorgt ervoor dat we zorg op maat kunnen bieden, waarbij we ernaar streven de periode van onzekerheid zo kort mogelijk te maken door onderzoeken, daar waar mogelijk, op één dag te plannen. Binnen het Máxima Oncologisch Centrum (MOC) werken betrokken professionals die bezig zijn met de mens achter de patiënt. Voor, tijdens en na de behandeling van kanker wordt stil gestaan bij de wensen, zorgen en vragen die een patiënt heeft.

Specialisten

 

Oncologen - hematologen

Internisten - endocrinologen

Oncologisch chirurgen

Urologen

Longartsen

Neurologen

Plastisch chirurgen

Ondersteunende zorg

In het Máxima Oncologisch Centrum bestaat het behandelteam, naast uw behandelend arts, ook uit een aantal hulpverleners die u ondersteuning kunnen bieden bij mogelijke problemen op psychisch, lichamelijk, sociaal, en levensbeschouwelijk gebied. Om u zo goed mogelijk te helpen, werken zij nauw met elkaar samen en verwijzen u in overleg door.

Verpleegkundig specialist

Tijdens uw gehele traject in Máxima Oncologisch Centrum heeft u één verpleegkundig specialist als aanspreekpunt. Met alle vragen of onzekerheden over uw ziekte en behandelingen kunt u bij haar terecht. Wanneer bekend is welke behandeling u zal ondergaan, gaat u in gesprek met de verpleegkundig specialist. Zij biedt u, uw partner en uw familie duidelijke voorlichting, goede voorbereiding en begeleiding. Gedurende het hele traject is zij uw eerste aanspreekpunt. Uit het behandelteam blijft ook de medisch specialist nauw betrokken bij de behandeling.
Bij eventuele vragen, problemen of onduidelijkheden kunt u altijd, buiten de reguliere afspraken om, zelf contact opnemen met uw verpleegkundig specialist. Zij is binnen kantooruren telefonisch te bereiken via het secretariaat van het Máxima Oncologisch Centrum.

Psycholoog

Ook de psycholoog is onderdeel van het behandelteam. Een psycholoog is een deskundige, gespecialiseerd in onderzoek naar de samenhang van gedrag, emoties en lichamelijk functioneren tijdens of na de ziekte. Daarnaast is de psycholoog gespecialiseerd in de psychologische behandeling van mensen met een lichamelijke aandoening.
Er kunnen verschillende redenen zijn om naar een psycholoog te gaan. Allereerst kan het zijn dat de ziekte zelf of de behandeling van de ziekte gevolgen heeft voor het geestelijk en lichamelijk functioneren. Zo kan uw concentratie, geheugen of het omgaan met emoties veranderd zijn. U kunt uit evenwicht raken door de ingrijpende gevolgen van de ziekte. In de derde plaats kan het moeilijk zijn om in een bepaalde fase van de ziekte belangrijke keuzes te maken. Ook is het mogelijk dat u na een goed verlopen behandeling toch weer moeilijkheden ondervindt bij het oppakken van de draad van het leven. Het ‘evenwicht’ bij uw partner of naaste gezinsleden kan ook verstoord zijn. Er ontstaan wrijvingen, omdat zij anders op de ziekte reageren dan u.

Diëtist

De diëtist is bij uitstek de deskundige om u te helpen op het gebied van voeding en kanker. Ze beoordeelt of uw voeding voldoende voedingsstoffen levert en kan uw voedingstoestand bepalen. De diëtist geeft u voedingsadviezen die zijn afgestemd op uw persoonlijke situatie, passend bij uw aandoening, uw behandeling (en de bijwerkingen ervan) en uw voorkeuren. Hierbij werkt de diëtist nauw samen met de arts, de verpleegkundig specialist en de (oncologie)verpleegkundigen van het MOC. Binnen Paramáx van Máxima MC heeft elke diëtist haar eigen aandachtsgebied waarbinnen zij zich specialiseert. Zo zijn er ook een aantal ‘oncologisch’ diëtisten met als specialisme voeding bij kanker.

Fysiotherapeut

De fysiotherapeut begeleidt u waar nodig bij het verbeteren, herstellen of behouden van uw bewegend functioneren. Als gevolg van kanker of de behandeling daarvan kunt u klachten krijgen bij het bewegen of van uw houding. Bijvoorbeeld door verminderde spierkracht of uithoudingsvermogen, verminderde beweeglijkheid van gewrichten of pijnklachten. Soms is er sprake van langdurige of blijvende klachten. Dit kan in alle fases van de behandeling van kanker. Zowel voor, tijdens als na de behandeling. MMC biedt oncologische revalidatie binnen medisch centrum Flow.

Geestelijke verzorger

Een geestelijk verzorger begeleidt en ondersteunt patiënten bij het omgaan met levensvragen. Omgaan met ingrijpende levensvragen, de goede weg proberen te vinden, u zult het zelf moeten doen. Maar u hoeft het niet alleen te doen. Dat is belangrijk. Dat zou dus een goede reden kunnen zijn voor begeleiding door een geestelijk verzorger. Geestelijke verzorging is er niet alleen voor de patiënt, maar ook voor diens omgeving, bijvoorbeeld partner en/of kinderen. De eigen omgeving is vaak de belangrijkste steun, maar soms heeft die zelf ook wat ondersteuning nodig.

Dermatograaf (medische tatoeages)

Lin van Son werkt als dermatograaf in Máxima Medisch centrum. Ze is gespecialiseerd in het ‘tatoeëren’ van tepels bij vrouwen die borstkanker hebben gehad.