10 juli 2023

Medicatiekluis: directe toegang pijnmedicatie oncologiepatiënten

Voor oncologiepatiënten is het belangrijk dat ze op tijd kunnen beschikken over medicatie om de pijnsensatie te verminderen. In veel gevallen moeten patiënten lang wachten op hun pijnmedicatie. Dankzij het onderzoek van oncologieverpleegkundige Judith Verheijden, kunnen patiënten op de verpleegafdeling nu zelf hun pijnmedicatie pakken.

Bij een aantal oncologiepatiënten is er een medicatiekluis geïnstalleerd op het nachtkastje. Met behulp van hun vingerafdruk kunnen deze patiënten zelf één dosis rescuemedicatie uit de kluis halen. “Patiënten voelen zich soms bezwaard om de verpleegkundige te bellen als ze pijnmedicatie nodig hebben”, vertelt Judith. “Dan wachten ze soms met bellen. Maar hoe eerder je de medicatie hebt, hoe eerder de pijn weer acceptabel is. Daarnaast geeft de medicatiekluis patiënten zelf de regie. Zij kunnen zelf beslissen wanneer ze de medicatie nodig hebben.”

Kluis met vingerafdruk sensor

Judith onderzocht hoe we dit proces kunnen verbeteren. Judith: “Je mag bepaalde soorten pijnmedicatie (opiaten) namelijk niet zomaar op het nachtkastje zetten. Daar zijn regels voor vanuit de Opiumwet. Het moet verantwoord zijn. Uiteindelijk ontdekte ik dat er kleine kluisjes bestaan die je met je vingerafdruk kunt openen. Het voordeel hiervan is dat je geen sleutels kunt kwijtraken én niet te maken hebt met lastige cijfercombinaties. Het intoetsen van een cijfercombinatie kan voor oncologiepatiënten soms lastig zijn. Dat komt vaak door zenuwpijn naar aanleiding van de chemobehandeling. De vinger op een sensor houden is dan een stuk makkelijker. Het openen van de kluis kan alleen met de vingerafdruk van de patiënt zelf. Vooraf stellen we dit samen met de patiënt in, zodat hij of zij de rescuemedicatie kan pakken als dat nodig is. Er zit maar één dosis medicatie in de kluis. Later kan de verpleegkundige deze aanvullen met een nieuwe gift.”

Succesvolle proefperiode

De afgelopen maanden is er op de verpleegafdeling oncologie een proef gedaan met een aantal medicatiekluizen. Judith en haar collega’s merken dat de kluis in de praktijk goed werkt. Ook patiënten reageren er positief op. “Je bent minder afhankelijk” vertelt een patiënt op de afdeling. Je kunt het medicijn pakken wanneer je het nodig hebt. Soms is dat midden in de nacht. Ik hoef dan niet te bellen, dat is fijn. Met mijn vingerafdruk kan ik de medicatie makkelijk pakken. Het is even wennen, maar het werkt heel goed.”

Momenteel wordt de medicatiekluis bij een aantal bedden op de afdeling oncologie toegepast. In de toekomst wil de afdeling oncologie dit uitbreiden naar elk bed.