Nystagmus

Nystagmus is het ritmisch heen en weer bewegen van de ogen, zonder dat u dit zelf stuurt. De aandoening staat ook wel bekend als wiebelogen of trillende ogen. Patiënten met nystagmus hebben een slecht zicht en zien weinig diepte.

Symptomen nystagmus

Het duidelijkste verschijnsel van nystagmus is het heen en weer bewegen van de ogen. Dit gebeurt altijd in dezelfde baan: van links naar rechts, van boven naar beneden of met een draaibeweging. Wanneer nystagmus op latere leeftijd is ontstaan, kunt u bovendien last hebben van een trillend of wiebelend beeld. Als u met nystagmus bent geboren, heeft u dit beeld meestal niet. De hersenen hebben zich dan hierop aangepast. Een bijkomend verschijnsel van nystagmus is een verminderde gezichtsscherpte. Dat komt omdat de ogen zich niet lang op één punt kunnen richten.

Bij stress en nervositeit verergeren de symptomen.

Oorzaak nystagmus

De precieze oorzaak van nystagmus is niet bekend, maar moet gezocht worden in het oogbesturingssysteem binnen de hersenen. Zo kan er sprake zijn van een aangeboren afwijking in het oogbesturingssysteem. Dit wordt congenitale nystagmus genoemd. Nystagmus kan ook veroorzaakt worden door:

  • Een aangeboren afwijking in de bouw of functie van de oogbol, bijvoorbeeld staar;
  • Een neurologische aandoening na een hersenbloeding of hersenbeschadiging;
  • Vergiftiging door alcohol of drugs.

Onderzoek nystagmus

De diagnose nystagmus wordt gesteld op het klinische beeld. Bij een baby of kind met nystagmus bekijkt de arts of er sprake is van een achterliggende aandoening. Met name een neurologische oorzaak moet worden uitgesloten.

Behandeling nystagmus

Nystagmus kan niet verholpen worden. Wel kan een behandeling van de eventueel bijkomende oogaandoening, zoals aangeboren staar, het kijken doen vergemakkelijken. Bij ruknystagmus hebben patiënten de neiging om hun hoofd in een bepaalde richting te houden, waardoor zij het minste last hebben van de nystagmus. Soms is het dan zinvol om een oogspieroperatie te ondergaan. De oogbollen worden dan zo gepositioneerd dat bij vooruitkijken de minste klachten aanwezig zijn.

Orthoptie

Onze vier orthoptisten richten zich op een goede samenwerking tussen de ogen en de ontwikkeling van het zien. Ogen die goed samenwerken zijn de basis voor een rechte oogstand. Door een rechte oogstand kan de gezichtsscherpte (helderheid en scherpte van uw zicht) van elk afzonderlijk oog zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Orthoptie is dus, kort samengevat, de leer van het ‘goed’ of ‘recht’ zien. De vier orthoptisten van MMC onderzoeken, diagnosticeren en behandelen klachten op het gebied van scheelzien, een lui oog, dubbelzien, oogbewegingsstoornissen, nystagmus, specifieke hoofdpijnklachten en leesklachten.

Aanvullende informatie over nystagmus vindt u op www.orthoptie.nl