Vitrectomie

Vitrectomie is een operatie waarbij het glasvocht wordt verwijderd en wordt vervangen voor oogvocht, gas of olie. Het glasvocht is een gelei dat het grootste deel van het oog opvult. Het bevindt zich achter de ooglens.

Wanneer een vitrectomie?

Een vitrectomie, ofwel een glasvochtoperatie, is nodig wanneer er:

  • Troebelingen of bloed in het glasvocht zit(ten);
  • Sprake is van een netvliesloslating;
  • Littekenweefsel op het netvlies zit;
  • Bepaalde afwijkingen van de gele vlek zijn.

De belangrijkste oorzaken voor deze afwijkingen aan het netvlies en/of glasvocht zijn veranderingen door ouderdom, diabetes, afwijkingen van bloedvaten in het oog of een ongeval.

Verloop behandeling

U wordt plaatselijk of volledig verdoofd. Bij een vitrectomie wordt eerst het bindvlies rond het oog geopend. Vervolgens worden drie kleine openingen in de harde oogrok, vlak naast het hoornvlies, gemaakt. Daarna wordt zoveel mogelijk glasvocht en littekenweefsel verwijderd. Het glasvocht wordt meestal vervangen door oogvocht, maar soms juist door gas of olie. Het kan nodig zijn om tijdens de operatie een kunststof bandje rond het oog aan te brengen. Dit bandje geeft het netvlies extra steun en is van buitenaf niet zichtbaar. Soms moet de ooglens vervangen worden voor een kunstlens, zoals ook bij de behandeling van staar gebeurt.

Het merendeel van de behandelingen wordt in dagbehandeling gedaan. Dat betekent dat u dezelfde dag weer naar huis mag. Een dag later komt u voor een controle opnieuw naar de polikliniek.

Na de behandeling

Het netvlies herstelt zich langzaam. Dat betekent dat het zien na de operatie pas in de loop van weken tot enkele maanden verbetert. Meestal herstelt het gezichtsveld zich vrijwel volledig. De gezichtsscherpte kan beperkt blijven. Zaken als vervorming en vertekening verbeteren, maar hoeven niet geheel te verdwijnen.

Klachten na operatie
Soms wordt er een luchtbel achtergelaten. Daardoor ziet u misschien de eerste dagen na de behandeling een grote cirkel onderin uw beeld. Deze verdwijnt binnen een aantal dagen. U ziet de cirkel steeds kleiner worden.

Folders

Vitrectomie Glasvocht operatie

Aanvullende informatie over Vitrectomie kunt u vinden op www.oogartsen.nl