‘De staaroperatie is voorbij voor je er erg in hebt’

‘De staaroperatie is voorbij voor je er erg in hebt’

Mevrouw Langermans (78) is op zoek naar een nieuwe bril als haar opticien adviseert om naar een oogarts te gaan; het lijkt erop dat ze staar heeft. In MMC bevestigt oogarts Frank Kerkhoff dit vermoeden na onderzoek. In Staarcentrum Máxima wordt ze aan beide ogen geholpen.

Aanvankelijk vindt mevrouw Langermans het erg spannend. Na een periode afgewacht te hebben besluit ze op aanraden van de oogarts toch een staaroperatie te ondergaan. Met een tussenpoos van een maand wordt ze aan haar beide ogen geholpen. Bij deze ingreep, die slechts een kwartier duurt, wordt de ooglens vervangen door een kunstlens.

“Ik ben een enorme angsthaas en was dus erg zenuwachtig voor de ingreep. Gelukkig ging het allemaal erg vlot. MMC heeft schatten van zusters die me geweldig begeleid hebben. Ze stelden me gerust en leidden me af met een praatje. Ook het contact met de andere staarpatiënten in de wachtkamer hielp me om rustig te worden.” Toch vindt mevrouw Langermans het spannend. “Ik had het volste vertrouwen in de oogarts, maar stel je voor dat ik moest niezen tijdens de ingreep! Er werd me verzekerd dat ik dan alleen ‘stop’ hoefde te zeggen.”

De operatie verloopt vlot en eenmaal buiten wordt mevrouw Langermans opgevangen door een verpleegkundige. “Ik kreeg wat ontbijtkoek om bij te komen en er werd voor de eerste dag een oogdop aangebracht voor de hygiëne. Voor ik het wist mocht ik weer naar huis. Enkele dagen lang moest ik zelf mijn oog druppelen.” Inmiddels zijn de ingrepen alweer een paar maanden geleden en is mevrouw weer hersteld. “Ik draag nog een leesbril, maar mijn zicht is weer helder. Achteraf kan ik zeggen dat het enorm meevalt. De operatie is voorbij voor je er erg in hebt. Andere patiënten zou ik dan ook mee willen geven: maak je er niet te druk om. Ik ben blij dat de oogarts me over de streep heeft getrokken.”