Frozen shoulder

Frozen shoulder (stijve schouder) is een aandoening waarbij het gewrichtskapsel in de schouder is verdikt en verschrompeld. In de meeste gevallen herstelt dit vanzelf, maar het kan soms wel een aantal maanden tot jaren duren.

Symptomen

Herkent u de volgende klachten? Dan zou u een probleem kunnen hebben met de bewegingsruimte van uw schouder, dat kan uitgroeien tot een frozen shoulder.

 • U heeft pijn aan de buitenzijde van de schouder, dat kan uitstralen tot de bovenarm en soms zelfs tot de hand.
 • Verminderde bewegelijkheid. U heeft moeite met het optillen van uw arm boven uw hoofd, het naar buiten draaien van uw arm en om uw arm achter uw rug te bewegen.
 • Snelle en onverwachte bewegingen leveren hevige pijn op.

Drie fases

Een frozen shoulder ontwikkelt zich langzaam en doorloopt drie stadia:

 • Fase 1
  De pijn verergert bij het bewegen en vaak ook ’s nachts. Er is een toenemend verlies van bewegingsvrijheid, met toenemende pijn. Deze fase duurt ongeveer twee tot negen maanden.
 • Fase 2
  De pijn vermindert en het bewegen is minder pijnlijk. De bewegingsruimte is echter beperkter dan voorheen. Deze fase duurt vier tot twaalf maanden.
 • Fase 3
  De pijn neemt af. De meeste patiënten ervaren langzaamaan het terugkeren van beweging gedurende 12 tot 42 maanden.

Oorzaak

De oorzaak van een frozen shoulder is onbekend. Hoogstwaarschijnlijk heeft een onderliggend ontstekingsproces ermee te maken. Een frozen shoulder kan zich ook ontwikkelen na een langdurige bewegingsbeperking als gevolg van een ongeluk of operatie aan het gewricht. Normaal gesproken heeft slechts één schouder er last van, maar het kan ook in beide armen voorkomen.

Onderzoek

Uw arts test in hoeverre u uw arm kunt bewegen en laat wellicht ook een röntgenfoto maken om andere aandoeningen uit te sluiten.

Behandeling

De behandeling is gericht op verlichting van het ongemak en de beweging in uw schouder weer terug te krijgen. In veel gevallen wordt begonnen met niet-operatieve behandelingsmogelijkheden, zoals medicijnen, spierontspanners, fysiotherapie en injecties met corticosteroïden. Indien er na enkele maanden geen verbetering is opgetreden, behoort een operatie tot de mogelijkheden. Dit gebeurt zelden. Het doel van de operatie is het losmaken van verklevingen in het schoudergewricht en eventueel het losmaken van het kapsel. Bij voorkeur gebeurt dit met een kijkoperatie.