Gescheurde enkelband

Een scheur of een verrekking van een enkelband ontstaat door bijvoorbeeld een verkeerde beweging: het bekende ‘door de enkel gaan’. In de meeste gevallen draait de enkel naar binnen, waardoor de banden aan de buitenkant van de enkel beschadigd raken. Andersom gebeurt ook weleens, maar minder vaak: de enkel draait dan naar buiten en de banden aan de binnenkant van de enkel raken beschadigd.

Symptomen gescheurde enkelband

De klachten bestaan uit pijnklachten tijdens het belasten van de enkel. Ook ontstaat er meestal vocht in de enkel. Dit is een beschermingsreactie van uw lichaam om meer schade te voorkomen. Soms treedt er een instabiel gevoel in de enkel op. Een belangrijk verschil tussen een scheur of een verrekking is het kunnen steunen op de gekwetste enkel. Kunt u zich redelijk goed steunen op de enkel, dan is de kans groot dat u de banden alleen verrekt heeft. Is het bijna niet mogelijk om te staan en heeft u ondersteuning nodig van bijvoorbeeld krukken om te kunnen lopen? Dan zijn de enkelbanden waarschijnlijk gescheurd.

Oorzaak gescheurde enkelband

De meest voorkomende oorzaak van een gescheurde enkelband is een misstap of val, waarbij de enkel een extreme kanteling ondergaat.

Onderzoek gescheurde enkelband

De arts verricht lichamelijk onderzoek, waarbij hij test in hoeverre u uw enkel kunt bewegen. Bij twijfel tussen een breuk of verrekte/gescheurde enkelband laat de arts een röntgenfoto maken.

Behandeling gescheurde enkelband

Rust, ijs, drukverband en de enkel omhoog houden is de beste behandeling. De eerste twee dagen kunt u de enkel beter niet belasten. Heeft u daarna nog steeds moeite met lopen en/of steunen op de enkel dan kunt u het beste naar een huisarts gaan. Mogelijk volgt hierna een periode van tape of zacht loopgips. Het merendeel van de patiënten wordt naar een fysiotherapeut verwezen en is na zes weken van de klachten af.

Bij patiënten die wel een blijvende instabiliteit ondervinden, bestaat de behandeling uit een revalidatieschema met spierversterkende oefeningen. Eventueel kan een brace worden gebruikt tijdens sporten. In sommige gevallen is een operatie nodig, waarbij de enkelbanden worden gehecht en ingekort.

Contact

Neem contact op