Gescheurde schouderpees

Een peesscheur, ook wel rotator cuff ruptuur genoemd, is een scheur in één of meerdere pezen van de schouderspieren. Deze spieren helpen mee met het heffen en draaien van de arm en houden de schouderkop stabiel in de kom.

Symptomen

Naast pijnklachten in de schouder, vaak uitstralend in de bovenarm, is er ook sprake van krachtverlies.

Oorzaak

  • Een cuff ruptuur komt het meest voor bij mensen boven de veertig jaar oud. In de loop van de jaren treedt slijtage van de pees op, met name wanneer de armen intensief gebruikt worden. Dit kan leiden tot een peesscheur.
  • Langdurige irritatie van de slijmbeurs en de pees kan ook een peesscheur veroorzaken.
  • Een cuff ruptuur kan ook acuut ontstaan, wanneer er plots een enorme kracht op de pees komt te staan. Voorbeelden zijn een val op de schouder of een krachtige gooibeweging.

Onderzoek

Aan de hand van eerdere blessures en klachten, symptomen en een lichamelijk onderzoek kan de arts meestal vaststellen of de schouderpees is gescheurd. In sommige gevallen is verder onderzoek nodig door middel van echografie, een röntgenfoto of een CT- of MRI-scan.

Behandeling

Bij een matige scheur is een fysiotherapeutische behandeling vaak voldoende. Een grote scheur wordt door middel van een operatie gehecht. Schouderoperaties worden altijd onder narcose gedaan. Daarbij wordt op de plaats van de operatie vaak ook nog plaatselijk een aantal zenuwen verdoofd. Door middel van een kijkoperatie wordt de pees op zijn gebruikelijke plek vastgehecht. Om meer ruimte te maken voor de pees wordt aan de onderkant van het schouderdak een stukje weggeschaafd.