Haperende vinger

Een haperende vinger, ook wel triggerfinger of snapping finger genoemd, is een aandoening van de pezen in de hand en vingers. De buigpees loopt hierbij vast in de peeskoker als u de vinger buigt. En als u de vinger strekt, schiet de buigpees met een schok door de peeskoker heen. Dit geeft een knakkend gevoel en geluid en kan pijnlijk zijn.

Symptomen

Een knakkend gevoel en geluid en pijn bij het buigen en strekken van de vinger. Doordat het pijnlijk is de vinger te strekken, raakt deze in een gebogen positie. In deze positie lijkt het alsof u de trigger (trekker van het pistool) overhaalt. Vandaar de naam triggerfinger. Het knakkende gevoel en geluid zorgt voor de naam snapping finger.

Oorzaak

Een haperende vinger ontstaat door een zwelling in de buigpees of een vernauwing van de peeskoker (waar de buigpees doorheen loopt). In beide gevallen kan de pees niet langer vrij bewegen. Dit kan ontstaan door een overbelasting, maar meestal is de oorzaak niet bekend.

Onderzoek

De diagnose kan gesteld worden aan de hand van lichamelijk onderzoek.

Behandeling

Door middel van een operatie wordt ervoor gezorgd dat de pees zich weer vrij kan bewegen. De arts verdooft een deel van de huid van de handpalm. Vervolgens maakt hij een sneetje in de peeskoker. De arts controleert of de pees voldoende ruimte heeft om zonder hapering te bewegen. Daarna wordt uw hand gehecht en verbonden. De behandeling duurt 15 minuten.