Klikkende heup

Wanneer uw heup een ‘klikkende’ beweging maakt, is dat meestal pijnloos en onschuldig. Als u hierdoor echter pijnklachten heeft, kan een bezoek aan de orthopeed nodig zijn.

Symptomen klikkende heup

Naast het voelen van de klikkende beweging kunt u pijn hebben en is de beweging van uw heup vaak beperkt.

Oorzaak klikkende heup

Een ‘klikkende’ heup wordt veroorzaakt door het bewegen van een spier of pees over het bot. De beweging van de spier aan de buitenzijde van de heup zorgt voor een klikkend geluid, als het platte deel van het dijbeen licht uitsteekt. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een slijmbeursontsteking. Een andere spier die een klikkende heup kan veroorzaken, loopt van de binnenkant van het dijbeen naar het bekken. De heen en weer gaande beweging over de kop van het dijbeen veroorzaakt het klikkende geluid. Andere oorzaken zijn: een scheur in het kraakbeen of losliggende stukjes bot of kraakbeen in het heupgewricht. Een los stukje kraakbeen kan er toe leiden dat de heup blijft haken of op slot gaat.

Onderzoek klikkende heup

De arts voert lichamelijk onderzoek uit. Hij kan de klikkende beweging van de pees voelen wanneer u de heup buigt of strekt. Mogelijk is aanvullend onderzoek nodig om andere afwijkingen aan het bot of gewricht uit te sluiten.

Behandeling klikkende heup

Indien de klikkende heup niet pijnlijk is, is een behandeling niet vereist. Het is raadzaam om te stoppen met activiteiten die pijn veroorzaken en om de heup te koelen met ijs. Ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen, zoals aspirine en ibuprofen, kunnen de klachten verlichten. Ook rekoefeningen – in overleg met uw arts of fysiotherapeut – kunnen helpen tegen de pijn.

Operatie

In enkele gevallen helpen de eerdergenoemde behandelingen niet. Dan kan de orthopeed een operatie adviseren. De gekozen ingreep hangt af van de oorzaak van de klikkende heup. Uw arts adviseert u daarover.