Meniscusscheur

De meniscus is een halfmaanvormig stootkussen in de knie, tussen de botten van het dijbeen en het scheenbeen. Door een knieverdraaiing of en diepe hurkbeweging kan de meniscus scheuren.

De meniscus kan op verschillende manieren scheuren: een dwarse scheur, flapscheur, vissenbekscheur of in zijn geheel losscheuren en omklappen. Deze scheuren kunnen plaatsvinden in goed of minder goed doorbloed meniscusweefsel. Hoe beter de doorbloeding, hoe meer kans op genezing.

Symptomen meniscusscheur

De meest voorkomende klachten van een gescheurde meniscus zijn:

  • Pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie
  • Zwelling van het kniegewricht
  • Pijn bij hurken en knielen
  • Het gevoel dat er iets klem zit in de knie

Oorzaak meniscusscheur

Een knieverdraaiing of een diepe hurkbeweging kan leiden tot een meniscusscheur. Meestal gebeurt dit tijdens het sporten of bij een ongeval.

Onderzoek meniscusscheur

Meniscusletsel komt vaak voor in combinatie met (kruis)bandletsel en kraakbeenafwijkingen van de knie. Het op tijd inzien en goed behandelen van deze letsels is belangrijk voor goed herstel.

De diagnose meniscusscheur wordt mede bepaald door het verhaal van de patiënt en lichamelijk onderzoek van de knie. Een meniscus is niet te herkennen op een röntgenfoto. Toch wordt zo’n foto wel gemaakt. Dit gebeurt om andere letsels of klachtenoorzaken uit te kunnen sluiten. In sommige gevallen ondergaat u een MRI-scan of kijkoperatie.

Behandeling meniscusscheur

Een gedeelte van de meniscus kan uit zichzelf genezen na letsel: dit betreft scheuren die in het goed doorbloed gebied lopen. Indien de klachten blijven bestaan en/of de knie op slot schiet, is een kijkoperatie noodzakelijk. Tijdens deze operatie wordt of het slechte stuk meniscus weggehaald of de scheur wordt gehecht.

Sportspreekuur

Als u een ernstige acute blessure oploopt tijdens het sporten, is het zaak daar niet te lang mee door te lopen. Hoe eerder u de diagnose en een behandelplan krijgt, hoe eerder u weer terug kunt keren op uw oude sportniveau. Voor acute en/of gecompliceerde letsels houdt Máxima MC een snel toegankelijk sportspreekuur. De orthopeden en sportartsen van MMC werken nauw met elkaar samen bij de behandeling van sportblessures van zowel recreatieve sporters als topsporters. U kunt – na een verwijzing van uw (huis)arts – een afspraak maken via de polikliniek orthopedie.