Ondervoeding bij ouderen

Ouder worden kan verschillende voedingsproblemen met zich meebrengen. Dit heeft gevolgen voor uw lichaam en geest.

Waarom is eten en drinken zo belangrijk?

Gezond eten levert de energie en de voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft om goed te functioneren en fit te worden of blijven. Zowel lichamelijk als geestelijk. Door goed te eten heeft u minder risico op gewichtsverlies, osteoporose (botafbraak), vallen en botbreuken, griep en andere aandoeningen.

Wat is ondervoeding?

Valt u onbedoeld steeds verder af? Bijvoorbeeld 3 kg in een maand. Dan spreken we van ondervoeding. Bij ondervoeding is er een gebrek aan energie of voedingsstoffen in het lichaam. Dit leidt tot gewichtsafname. Ook als u (nog) niet mager bent, kunt u al ondervoed zijn door het verlies van spieren. Door gewichtsverlies is de kans op infecties hoger, gaat wondgenezing minder snel, verliest u spierkracht en spiermassa, waardoor u mogelijk sneller ten val komen.

Oorzaak ondervoeding bij ouderen

Bepaalde aandoeningen kunnen ondervoeding veroorzaken zoals, kanker, kauw- en slikproblemen of een depressie.

Bij ouderen kunnen er nog meer oorzaken zijn zoals het hebben van minder smaak, tandproblemen, problemen met het lopen waardoor eten en drinken moeilijker te pakken is. Maar ook eenzaamheid of vergeetachtigheid/dementie kunnen leiden tot minder eten.

Behandeling ondervoeding bij ouderen

Als u afvalt raden we aan meer te eten. Vooral extra energie (=calorieën) en eiwitten zijn nodig om weer aan te komen. Extra eiwitten zijn belangrijk bij de opbouw van de spieren en wondgenezing. Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam.

Lukt het niet om op gewicht te blijven of heeft u vragen over de voeding? Neem dan contact op met uw diëtist. Heeft u geen diëtist? Vraag uw (huis)arts een verwijzing te schrijven.