Beklemming / irritatie zenuwwortel

Een beklemming/irritatie van een zenuwwortel levert nek- of rugpijn met uitstralende pijn. Afhankelijk van welke zenuw geïrriteerd is, straalt de pijn uit naar een bepaald deel van het lichaam. Bij een beknelling/irritatie in de nek straalt de pijn uit naar de arm. Een beknelling/irritatie in de bovenrug straalt uit naar de borstkas en bij de onderrug straalt dit uit naar het been.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaken van een beklemming/irritatie van een zenuwwortel zijn:

  • Hernia Nuclei Pulposi (HNP): een uitpuilende tussenwervelschijf die tegen een zenuwwortel drukt. Dit ontstaat door een zwakke plek of veroudering van de tussenwervelschijf. Het gevolg is dat de zenuw geïrriteerd raakt en/of beklemd raakt.
  • Wervelkanaalstenose: slijtage van de wervelkolom waardoor vernauwing ontstaat van het “tussenwervelgat” (foramen intervertebralis: ruimte tussen twee wervels waar de zenuw de wervelkolom verlaat). Hierdoor raakt de zenuw beklemd.
  • Discopathie: een veroudering van de tussenwervelschijf waardoor de tussenwervelschijf uitgedroogd raakt en de ruimte tussen de wervels nauwer wordt. Ook kunnen er scheurtjes ontstaan in de tussenwervelschijf waarbij stoffen vrijkomen die de zenuwwortel irriteren.
  • Littekenpijn: pijn die ontstaat na een operatie. De zenuw raakt geïrriteerd door beklemming van het littekenweefsel.

Symptomen

De volgende klachten kunnen voorkomen bij een beklemming of irritatie van een zenuwwortel:

  • Pijn in de nek of rug.
  • Uitstralende pijn naar één of beide armen (nekhernia), borst (borsthernia) of één of beide benen (rughernia).
  • De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen.

Behandeling

Er zijn verschillende pijnbehandelingen mogelijk, waarvan de transforaminale injectie en de PRF van de zenuwwortel de meest voorkomende zijn.

Transforaminale injectie
Door middel van een transforaminale injectie kan de pijn verminderd worden door zwelling en irritatie van de zenuw weg te nemen. Bij deze behandeling krijgt u rondom de zenuw een lokaal verdovingsmiddel en ontstekingsremmend middel (corticosteroïd) toegediend.

PRF van de zenuwwortel
Het sensibele dorsale ganglion is een zenuwknoop die aan weerszijden van ieder wervellichaam ligt. Hierin liggen de gevoelscellen van de zenuw. Door deze zenuwknoop met een gepulseerde radiofrequente (PRF) stroom te behandelen, wordt de pijnprikkel geremd en gaat u dus minder pijn gaat ervaren.