Epiduraal blokkade

Indien u klachten heeft van de wervelkolom, kunt u in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor een epidurale blokkade. Deze behandeling is er op gericht de pijn te verminderen vanuit de wervelkolom of in een bepaalde zenuwwortel. Deze behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van de nek, hoog in de rug bij de borstwervels, lage rug of het stuitje. Deze behandeling kan zinvol zijn bij pijn in de rug al dan niet met uitstraling naar het hoofd, de armen of benen; pijn in de nek; pijn in het stuitje.

Behandeling

U gaat op een smalle hoge tafel liggen. Afhankelijk van de plaats waar de behandeling wordt gedaan, ligt u op uw buik of uw rug. De huid wordt verdoofd op de plaats waar de naald wordt ingebracht. Onder röntgendoorlichting wordt de naald geplaatst. Er wordt dan röntgencontrastvloeistof toegediend ter controle van de plaats van de punt van de naald. Daarna vindt dan een injectie plaats van een lokale verdovende vloeistof en een ontstekingsremmend middel.
De behandeling duurt ongeveer tienminuten.

Bijwerkingen

  • Als complicatie kan het ruggenmergvlies worden aangeprikt. Dit kan aanleiding geven tot hoofdpijn die meestal binnen enkele dagen vanzelf verdwijnt.
  • Er kan een tijdelijk kracht- en/of gevoelsverlies van de benen optreden.
  • Mensen met suikerziekte die medicatie gebruiken merken soms dat hun bloedsuikerspiegel een aantal dagen hoger kan zijn dan anders.
  • Binnen zeven uur na de behandeling moet u hebben geplast. Als dit niet lukt dient u contact op te nemen met de afdeling pijngeneeskunde van het MMC of de dienstdoend pijnbehandelaar.
  • De anticonceptiepil is na deze behandeling tot de eerstvolgende menstruatie niet meer geheel betrouwbaar. U kunt de pil wel gewoon door blijven gebruiken.
  • Als bijwerking van de gebruikte medicijnen kunnen bij vrouwen opvliegers optreden en kan de menstruatie korte tijd verstoord zijn.
  • Na de behandeling kan napijn optreden. Deze napijn kan enkele weken aanhouden, maar verdwijnt vrijwel altijd. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bv. paracetamol of tramadol volgens bijsluiter).

Resultaat

Het is goed mogelijk dat u al binnen enkele dagen het effect van de behandeling kunt merken. Het is echter pas na twee tot drie maanden zinvol om het resultaat van de behandeling te beoordelen. In een aantal gevallen zal een aanvullende behandeling nodig zijn.