Schaamlipverkleining

Veel vrouwen zijn ontevreden over de grootte van de binnenste schaamlippen. Wanneer deze buiten de grote schaamlippen uitsteken, kan dat een pijnlijk of ongemakkelijk gevoel veroorzaken. Ook kan het voor schaamte zorgen.

Behandeling

Schaamlipcorrecties wordt steeds vaker uitgevoerd. Bij een schaamlipverkleining wordt het uitstekende deel van de schaamlippen verwijderd. De operatie vindt meestal plaats met een ruggenprik of onder algehele narcose. Afhankelijk van uw wens kan dit ook onder alleen een plaatselijke verdoving. Tijdens de operatie ligt u in beensteunen. Er wordt bij de schaamlippen getekend welk deel er precies weggehaald zal worden. Daarna wordt u verdoofd. Nadat de plastisch chirurg het te verwijderen deel heeft weggesneden, worden enkele bloedvaatjes dichtgeschroeid. Hierna zal de huid weer gesloten worden met oplosbare hechtingen.

Risico’s

  • De wond kan opengaan. Dit gebeurt wanneer er te veel spanning op de hechtingen zit of wanneer er een ontsteking ontstaat. De genezing zal vertraagd verlopen. U loopt verhoogd risico op deze complicatie bij roken.
  • Asymmetrie van de schaamlippen. Symmetrie is niet te garanderen, alleen al door het feit dat de uitgangssituatie vaak niet symmetrisch is.

Kosten

De kosten van deze behandeling worden in de meeste gevallen niet vergoed door de zorgverzekeraar.