Duplex vaatonderzoek

Radiologie

Bij een duplex vaatonderzoek worden er twee onderzoeken uitgevoerd:

  • Echografie: het in beeld brengen van aders en/of slagaders. Een echografie maakt gebruik van ultrageluidsgolven om bouw, ligging en grootte van de bloedvaten in beeld te brengen. Bij dit onderzoek wordt wat gel op uw huid gedaan en daarna met een ontvanger over de huid bewogen.
  • Doppler: Met doppler-techniek wordt de stroomsnelheid van uw bloed bepaald. Ook deze techniek werkt met ultrageluidsgolven. De bloedlichaampjes in uw bloed kaatsen de geluidsgolven terug. Aan de hand hiervan kan de stroomrichting en snelheid van het bloed bepaald worden. Dit wordt in een grafiek weergegeven. De geluiden van de bloedstroom hoort u versterkt weergegeven.

Beide onderzoeken zijn pijnloos en kunnen in verschillende vormen uitgevoerd worden om informatie te geven over de bloedstroom in vaten (slagaders of aders). Een vaatonderzoek wordt gedaan bij mensen die tijdens het lopen pijn in hun benen krijgen, waarbij gedacht wordt aan een bloedvatvernauwing als oorzaak. Ook kan dit onderzoek worden gebruikt bij mensen met spataders of bij een zogenaamd ‘open been’.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek wordt (meestal na een dag) met u besproken door uw behandelend arts.

Patiëntfolder

Vaatonderzoeken