Maag en slokdarm

Radiologie

Een röntgenfoto is een methode om bepaalde weefsels in het lichaam af te beelden. Door middel van röntgenstraling wordt er een opname gemaakt van een bepaald deel van je lichaam.

Onderzoek

U wordt door de röntgenlaborant binnengeroepen. De laborant zal u instructies geven over mogelijk ontkleden van bepaalde lichaamsdelen. Kleding of sieraden kunnen namelijk een nadelige invloed hebben op de beoordeling van de foto. Vervolgens worden de foto’s gemaakt en zal de röntgenlaborant op een computer bekijken of de foto’s technisch in orde zijn.

Röntgenonderzoek maag

Tijdens dit onderzoek maakt men röntgenfoto’s van de maag. Om de maag zichtbaar te maken op de foto’s, krijgt u een kalkachtige vloeistof, bariumsulfaat, te drinken. Het kan zijn dat u ook korreltjes moet slikken. U mag vanaf vier uur vóór het onderzoek niet meer eten en drinken (ook geen water), niet roken en geen kauwgom kauwen. Het onderzoek duurt 20 minuten.

Röntgenonderzoek slokdarm

Tijdens dit onderzoek maakt men röntgenfoto’s van de slokdarm. Om de slokdarm zichtbaar te maken op de foto’s, krijgt u een kalkachtige vloeistof, de bariumpap, te drinken. U mag vanaf 24.00 uur niet meer eten alleen heldere(vezelarme) drank drinken. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Uitslag

De resultaten van het onderzoek worden door een radioloog beschreven in een verslag. Dit verslag wordt verstuurd naar uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag van de foto’s met u bespreken.

Straling

Om organen en bloedvaten zichtbaar te maken wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Straling kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. De hoeveelheid straling die wij gebruiken is echter zo gering, dat daar geen schadelijk effect van te verwachten is. Ook niet als u meerdere onderzoeken krijgt. Het is wel belangrijk om het aan te geven als u zwanger bent, of zou kunnen zijn. Sommige onderzoeken kunnen namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind.