Röntgenonderzoeken van nieren, urinewegen en blaas

Tijdens dit onderzoek worden er röntgenfoto’s van de nieren, urinewegen of blaas gemaakt. Om deze organen zichtbaar te maken op de foto’s en krijgt u een jodiumhoudend contrastvloeistof toegediend via een dun slangetje (katheter). Dit slangetje kan door de plasbuis of door de huid in de nier of blaas gelegd worden.

Onderzoek

Mictiecystogram

Een mictiecystogram is een onderzoek van de blaas en de plasbuis. Via een katheter wordt er contrastvloeistof in de blaas gebracht. De röntgenfoto’s geven informatie over de werking van de blaas en plasbuis.

Rethtrograaad urethrogram

Een rethrograad urethrogram is een onderzoek van de nier. Via een katheter die door urineleider, blaas en plasbuis gaat, wordt contrastvloeistof in de nier gebracht. Het onderzoek heeft meer informatie over de nier.

Antegrade pyelografie/ureterografie

Een antegrade pyelografie/ureterografie is een onderzoek van de nier. Als er zich een obstructie bevindt in de urineleider wordt de nier door de huid in de zij aangeprikt. Er wordt dan een katheter in de nier geplaatst. Deze katheter is aan de buitenzijde op de huid verbonden met een urine opvangzak. De nier wordt ontlast tot de obstructie verholpen is.

Een onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het röntgenonderzoek van nieren, urinewegen en blaas

Het kan zijn dat er na het onderzoek wat bloed bij de urine zit. Dit gaat vanzelf weer over.

Straling

Bij dit onderzoek wordt er gebruik gemaakt van röntgenstraling. Straling kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. De hoeveelheid straling die wij gebruiken is echter zo gering, dat daar geen schadelijk effect van te verwachten is. Ook niet als u meerdere onderzoeken krijgt.

Het is wel belangrijk om het aan te geven als u zwanger bent, of zou kunnen zijn. Sommige onderzoeken kunnen namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

Uitslag

Uw medisch specialist informeert u tijdens een vervolgafspraak over de uitslag