Arthritis psoriatica

Arthritis psoriatica is een specifieke vorm van artritis (gewrichtsontsteking) die voorkomt bij mensen met de huidziekte psoriasis. Bij artritis psoriatica ontstaan vaak ontstekingen in de gewrichten van de handen, voeten, ellebogen of knieën. Soms bevindt de ontsteking zich onderin de rug, in de bekken of in de ribben.

In deze korte film wordt uitleg gegeven over arthritis psoriatica.  In dit geluidsfragment leggen we u uit wat we bedoelen met artritis of gewrichtsontsteking.

Symptomen

Bij arthritis psoriatica treden naast huidklachten als gevolg van psoriasis ook gewrichtsontstekingen op. Een ontstoken gewricht voelt pijnlijk, dik en stijf aan. Het gewricht, bijvoorbeeld van de hand, is moeilijker te bewegen. Daarnaast kunnen klachten voorkomen zoals:

  • Vermoeidheid
  • Ontstoken pees, zoals de achillespees

Er zijn verschillende subvormen van arthritis psoriatica.  Arthritis psoriatica wordt tot de spondyloartritis (SpA)  gerekend. Dit is een verzamelnaam voor een aantal soorten ontstekingsreuma die vaker samen voorkomen. Zo heb je een perifere vorm of axiale vorm. Soms is het combinatie van beiden vormen. Bij perifere spondyloartitis zijn er meestal maar een paar gewrichten ontstoken (een oligo-artritis), meestal grote  gewrichten in de onderbenen maar kan ook ontstekingen geven aan de kleine hand en voetgewrichten. Daarnaast is er vaak sprake van worstvormige gezwollen tenen en vingers (dactylitis).  Bij  axiale spondyloartritis zijn er  gewrichtsontstekingen in de wervelkolom, in het bekken en in de armen of benen. Voorheen werd de naam ‘ziekte van Bechterew’ het meest gebruikt. De afgelopen tien jaar is de benaming ‘axiale spondyloartritis’ (vaak afgekort tot axiale SpA) echter steeds gangbaarder geworden.

Oorzaak

Bij arthritis psoriatica valt het immuunsysteem de eigen lichaamscellen aan. Hierdoor ontstaan ontstekingen. Dit wordt een auto-immuunziekte genoemd. Waarom het immuunsysteem de eigen lichaamscellen aanvalt, is niet bekend.

Onderzoek

De diagnose van arthritis psoriatica wordt meestal gesteld na lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en soms röntgenfotografie.

Behandeling

In de beginperiode is niet te voorspellen hoe de ziekte zich zal ontwikkelen. De arthritis psoriatica kan spontaan rustiger worden, maar ook met periodes verergeren.

De klachten bij reumatische aandoeningen worden onder andere behandeld met medicijnen. U krijgt hierover informatie van uw voorschrijver en apotheker. Hier vindt u meer informatie over de meest gebruikte middelen en de behandelstrategie bij artritis psoriatica.

Het meest gebruikte medicijn is methotrexaat.  Soms worden biologicals of JAK-remmers ingezet. Welk medicament bij u wordt gestart is afhankelijk van verschillende factoren zoals aard en ernst van de aandoening, andere medicatie die u gebruikt of aandoeningen die u heeft, of er al dan niet een kinderwens bestaat enzovoort. De keuze wordt in overleg met u bepaald door uw behandelaar.

De huidklachten die horen bij psoriasis worden behandeld door een dermatoloog.

 

Meer informatie

Wil u graag meer informatie over arthritis psoriatica, bekijk dan hier een (korte) film of beluister het geluidsfragment. 

Ook kunt u kijken op de website van ReumaNederland.nl. Of  Reuma.nl dit is een ontmoetingsplek met informatie, kennis en verhalen over leven met reuma.