Artritis psoriatica

Artritis psoriatica is een specifieke vorm van artritis (gewrichtsontsteking) die voorkomt bij mensen met de huidziekte psoriasis. Bij artritis psoriatica ontstaan vaak ontstekingen in de gewrichten van de handen, voeten, ellebogen of knieën. Soms bevindt de ontsteking zich onderin de rug, in de bekken of in de ribben.

Symptomen

Bij artritis psoriatica treden naast huidklachten als gevolg van psoriasis ook gewrichtsontstekingen op. Een ontstoken gewricht voelt pijnlijk, dik en stijf aan. Het gewricht, bijvoorbeeld van de hand, is moeilijker te bewegen. Daarnaast kunnen klachten voorkomen zoals:

  • Vermoeidheid
  • Ontstoken pees, zoals de achillespees

Er zijn verschillende subvormen van artritis psoriatica. Zo is er een vorm die veel gelijkenis toont met reumatoïde artritis. Er zijn ook vormen die tot de spondylarthropathieen worden gerekend. Dit is een verzamelnaam voor een aantal soorten ontstekingsreuma. Kenmerkend hierbij zijn gewrichtsontstekingen in de wervelkolom, in het bekken en in de armen of benen. Daarnaast is er vaak sprake van worstvormige gezwollen tenen en vingers (dactylitis) . Een laatste vorm is een oligo-artritis, waarbij vooral de gewrichten in de onderbenen zijn ontstoken.

Oorzaak

Bij artritis psoriatica valt het immuunsysteem de eigen lichaamscellen aan. Hierdoor ontstaan ontstekingen. Dit wordt een auto-immuunziekte genoemd. Waarom het immuunsysteem de eigen lichaamscellen aanvalt, is niet bekend.

Onderzoek

De diagnose van artritis psoriatica wordt meestal gesteld na lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en soms röntgenfotografie.

Behandeling

In de beginperiode is niet te voorspellen hoe de ziekte zich zal ontwikkelen. De artritis psoriatica kan spontaan rustiger worden, maar ook met periodes verergeren.

Om de gewrichtsontstekingen te remmen kan de reumatoloog ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. De huidklachten die horen bij psoriasis worden behandeld door een dermatoloog.

Wilt u meer weten over artritis psoriatica ? Kijk dan op de website van ReumaNederland.nl.