Fibromyalgie

Fibromyalgie syndroom (FMS) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. De aandoening is niet te genezen en komt vooral bij vrouwen voor. FMS wordt ook vaak geduid als een chronisch benigne (goedaardig) pijnsyndroom.

Symptomen

Bekende symptomen van fibromyalgie zijn:

 • Pijn
  De pijn komt voornamelijk voor in de nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en de rug. Veel patiënten omschrijven het als de spierpijn die bij een zware griep ontstaat. Echter, de pijn trekt bij hen niet na een paar dagen weg, maar is (bijna) dagelijks aanwezig.
 • Stijfheid
  De gewrichten voelen stijf aan, vooral ’s ochtends en wanneer u lang in dezelfde houding zit.
 • Verminderde kracht in de spieren
 • Vermoeidheid en slaapproblemen
 • Darmklachten
  Met name buikpijn en darmkrampen komen voor.
 • Stemmingswisselingen
  Pijn en vermoeidheid kunnen uw humeur bederven, waardoor soms stemmingswisselingen ontstaan. Bij patiënten met fibromyalgie komen bijvoorbeeld depressiviteit, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en angstig zijn voor.

Oorzaak

De oorzaak van fibromyalgie is nog niet met zekerheid gevonden, maar wordt gezocht in de niet of slecht af te remmen prikkels van pijn vanuit de hersenen naar de spieren. Ook hormonen kunnen hierbij een rol spelen.

Onderzoek

De diagnose fibromyalgie is moeilijk te stellen. Er bestaat geen gouden standaard om de diagnose fibromyalgie te bevestigen. Röntgen– of bloedonderzoek kunnen andere aandoeningen uitsluiten, maar deze onderzoeken tonen geen afwijkingen aan bij fibromyalgie. Meestal gaat de arts af op uw klachten en lichamelijk onderzoek. Ook bestaat er een fibromyalgiescore die hulp kan bieden bij het stellen van de diagnose.

Behandeling

Fibromyalgie is niet te genezen. De behandeling richt zich op bestrijding van de klachten. Dit gebeurt door beweging, het trainen van de spieren en het aanleren van een goede lichaamshouding (fysiotherapie). Daarnaast kan medicatie (pijnstillers en/of middelen zoals amitriptyline) de pijn wat draaglijker maken en zorgen voor een betere nachtrust.

 

Meer informatie

Over fibromyalgie is veel informatie te vinden op onder andere internet. Om u op weg te helpen hebben wij voor u een selectie gemaakt van zinvolle informatie.

In deze korte film geeft de verpleegkundige uitleg over fibromyalgie.

Op de website van ReumaNederland.nl  en de patiëntenvereniging vindt u meer informatie over de aandoening, maar ook over specifieke onderwerpen als Mannen met fibromyalgie; onbegrip bij fibromyalgie en de cursus ” sterk met pijn”.

Hier vindt u meer informatie over;