Polymyalgia rheumatica

Polymyalgia rheumatica (PMR) is een spieraandoening met ontstekingen die zich in het bijzonder in de nek, schouders, bovenarmen, bekken en bovenbenen bevinden. Kenmerkend is dat de pijn zich voordoet aan beide zijden van het lichaam.

PMR wordt ook wel spierreuma genoemd. Polymyalgia betekent letterlijk ‘veel spierpijn’. Rheumatica staat voor ‘ontstekingen van gewrichten, bindweefsels en spieren’. De ziekte komt voornamelijk voor bij mensen met een leeftijd van 50 jaar of ouder.

Symptomen

Kenmerkende verschijnselen die horen bij polymyalgia rheumatica zijn:

  • Plotselinge, hevige pijn in de nek, schouders of bekken. Vooral ’s ochtends en ‘s avonds
  • De pijn doet zich aan beide zijden van het lichaam voor
  • Stijfheid
  • De pijn en stijfheid zijn langer dan een maand aanwezig
  • Gewichtsafname
  • Vermoeidheid

Oorzaak

De oorzaak van polymyalgia rheumatica is onbekend.

Onderzoek

Naast lichamelijk onderzoek voert de reumatoloog bloedonderzoek uit. Daarmee wordt getest of er sprake is van een verhoogde bloedbezinkingssnelheid. Als dit zo is, wijst dit vaak op een ontsteking als oorzaak van de klachten. Het is dan nog niet zeker of de ontsteking door polymyalgia rheumatica wordt veroorzaakt. Daarom wordt vaak aanvullend onderzoek gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld röntgenonderzoek of ander bloedonderzoek zijn.

Wilt u meer weten over polymyalgia rheumatica ? Kijk dan op de website van ReumaNederland.nl.

Behandeling

PMR is één van de weinig reumatische aandoeningen die uitdooft. De behandeling bestaat meestal uit het geven van prednison. De dosering kan langzaam afgebouwd worden, naarmate de ontstekingsverschijnselen afnemen. In veel gevallen zijn de klachten geheel verdwenen na 1,5 tot 3 jaar.