Urethro-oculosynoviale syndroom (voorheen syndroom van Reiter)

Het urethro-oculosynoviale syndrooom (voorheen syndroom van Reiter genoemd)  is een vorm van reactieve artritis, een gewrichtsontsteking die optreedt als reactie op een infectie elders in het lichaam. Bij dit syndroom ligt de primaire oorzaak vaak bij een geslachtsziekte.

Symptomen

Bij het dit  syndroom is er sprake van een combinatie van een ontsteking van de urinebuis (bij mannen) of een baarmoederhalsontsteking (bij vrouwen), bindvliesontsteking van het oog en ontstekingen van één of meerdere gewrichten. Een gewrichtsontsteking is te herkennen aan pijn, roodheid en warmte. Bij een blindvliesontsteking van het oog is er sprake van rode, tranende ogen en een branderig gevoel. De symptomen hoeven niet tegelijkertijd op te treden; soms zit er maanden tussen.

Oorzaak

Het syndroom ontwikkelt zich na een geslachtsziekte (SOA), bijvoorbeeld chlamydia trachomatis of gonorroe. Het syndroom komt voornamelijk bij mannen voor. De meeste patiënten zijn HLA-B27 positief. Dat wil zeggen dat deze erfelijke factor aanwezig is in het bloed. Waarom de ene persoon het syndroom wel krijgt en de ander niet is echter niet precies bekend.

Onderzoek

De arts vraagt allereerst of u kortgeleden een geslachtsziekte heeft gehad of test u hierop. Daarna houdt hij meerdere onderzoeken voordat hij de diagnose stelt. Vaak zijn dit:

  • Lichamelijk onderzoek
  • Bloedonderzoek
  • Aanvullend onderzoek om andere aandoeningen uit te sluiten, zoals röntgenonderzoek en een gewrichtspunctie.

Behandeling

De ontstekingen genezen meestal spontaan binnen enkele maanden, mits de infectie die eraan ten grondslag ligt goed behandeld wordt met antibioticum.

Wilt u meer weten over reactieve artritis? Kijk dan op de website ReumaNederland.nl.