Ziekte van Still

Met de ziekte van Still wordt een vorm van jeugdreuma bedoeld. De aandoening komt voornamelijk voor bij jonge kinderen, maar de verschijnselen kunnen ook op volwassen leeftijd voorkomen. Dan spreken we van Adult Still.

De ziekte van Still wordt ook wel systemische jeugdreuma (JIA) genoemd.

Symptomen

Veelvoorkomende klachten bij de ziekte van Still zijn:

  • Spierpijn, die wekenlang kan duren
  • Keelpijn
  • Koorts
  • Rode vlekjes op de huid
  • Gewrichtsontstekingen: gewrichten zijn rood, pijnlijk en zwellen op.
  • Ontstekingen van organen, zoals de lever, milt, lymfeklieren, het hartvlies en de longen. Alleen bij ontstekingen van de laatste twee organen kunt u klachten krijgen, zoals benauwdheid. Van ontstekingen in de lever, milt en lymfeklieren merkt u niets.

Oorzaak

De oorzaak van de ziekte van Still (systemische jeugdreuma) is niet precies bekend. Wel weten we dat het een auto-immuunziekte is, waarbij het afweersysteem niet goed werkt. Afweercellen bestrijden niet alleen indringers zoals bacteriën en virussen, maar gaan ook de strijd aan met eigen cellen uit het lichaam. Waarom de cellen deze fout maken, is niet bekend.

Onderzoek

Het onderzoek bestaat uit één of meerdere van de volgende onderdelen:

Behandeling

Tot op heden bestaan er nog geen specifieke geneesmiddelen tegen de ziekte van Still. De behandeling kan worden vergeleken met die bij reumatoïde artritis. Vaak worden ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) voorgeschreven. Als dit te weinig helpt, kan een reumatoloog een DMARD (reuma-remmend medicijn) of biological voorschrijven.