Scheltinga, dhr. dr. M.R.M.

Scheltinga, dhr. dr. M.R.M.

  • Functie chirurg
  • Contact 040 888 85 51
  • Aandachtsgebieden dialysechirurgie, chirurgie bij inspanningsafhankelijke pijnsyndromen waaronder chronische compartiment syndromen, en lies- en buikwandpijnchirurgie

Dr. Marc Scheltinga studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Nijmegen en heeft zich tussen 1992-1999 in Amsterdam en Maastricht gespecialiseerd in Algemene- en Vaatchirurgie. In de periode hieraan voorafgaand heeft hij gedurende 2.5 jaar in Boston (Harvard University) zijn proefschrift (‘Bioelectrical impedance analysis: A bedside method for fluid measurement’) geschreven met als promotor prof. Douglas Wilmore, uitvinder van de intraveneuze voeding. Scheltinga is sinds 2000 werkzaam in Máxima Medisch Centrum. Hij is in Nederland één van de 20 bevoegde opleiders vaatchirurgie.

In de loop der tijd heeft hij zich meer toegelegd op een aantal ‘niches’ in de chirurgie. Zo kan hij zijn tijd volledig vullen met chirurgie bij dialyse, chronische pijnsyndromen van de onderbenen, en chronische buikwand- en liespijn. Hij heeft veel ervaring met het verwijderen van matjes bij patiënten met pijn na liesbreukchirurgie. Hij coördineert op ieder van deze gebieden onderzoekslijnen. “Nieuwsgierigheid en eigenwijzigheid zijn belangrijke drijfveren voor het doen van onderzoek” aldus Scheltinga. “Ík bezit beide eigenschappen in meer dan ruime mate.” Hij heeft sinds 2009 een onderzoeksaanstelling aan de Universiteit van Maastricht.

Scheltinga is (co)-auteur van meer dan 130 peer-reviewed wetenschappelijke artikelen (PubMed). Scheltinga schreef mee aan de Nederlandse richtlijn voor shuntchirurgie. In 2005 lanceerde hij een vaatchirurgische website http://www.vascularprocedures.com die hij samenstelde aan de hand van vele honderden foto’s van standaard vaatoperaties.

Samen met collega chirurg dr. Roumen is hij co-promotor van meerdere promovendi. Tevens bestaat een stevige onderzoeksband met prof dr Joep Teijink, Catharina ZH, Eindhoven. Deze onderzoeksactiviteiten hebben tot 2017 geleid tot 10 copromotorschappen. Marc Scheltinga is, naast dr Rudi Roumen en drs Mart Bender waarnemend opleider Algemene Heelkunde.

Hij is gelukkig getrouwd met Marion Franssen en is vader van twee kinderen, Maud en Bob. In zijn vrije tijd fietst hij zo’n 7-8000 km per jaar, liefst in de Franse Alpen.