Eerste Hart Hulp / Hartbewaking

Eerste Hart Hulp (EHH)

Op de Eerste Hart Hulp (EHH) onderzoeken we patiënten met mogelijke hartklachten en/of hartritmestoornissen. Zij zijn doorverwezen via de huisarts of via onze polikliniek cardiologie.

De Eerst Hart Hulp is iedere dag 24 uur lang geopend en wordt bemand door verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in hartklachten. Op de EHH kunt u maximaal acht uur lang opgenomen worden. In deze tijd komt de cardioloog door middel van verschillende onderzoeken tot een diagnose. Afhankelijk van de resultaten van de onderzoeken volgt eventuele behandeling en/of opname. Gelukkig mag meer dan de helft van de patiënten dezelfde dag weer naar huis.

De Eerste Hart Hulp is gevestigd in Máxima MC, locatie Veldhoven. Voor poliklinische controleafspraken kunt u op beide locaties terecht.

Een kijkje op de Eerste Hart Hulp

Hoe verlopen de onderzoeken op de Eerste Hart Hulp? Hieronder een verhaal van een patiënt die pijn op de borst heeft en zich meldt bij Máxima MC. Deze fotoreportage is in scene gezet.

De patiënt voelt zich niet zo lekker. Hij heeft pijn op de borst en de huisarts heeft hem doorverwezen naar de Eerste Hart Hulp. De verpleegkundige beoordeelt het hartritme en maakt een hartfilm (ECG).

De verpleegkundige prikt een naald om eventuele medicijnen toe te kunnen dienen. Tevens wordt dit naaldje gebruikt om bloed af te nemen. Met het bloed kan beoordeeld worden of het hart schade heeft opgelopen.
Het hartfilmpje wordt beoordeeld om te kijken of de klachten van de patiënt inderdaad van het hart komen.

De verpleegkundige roept de cardioloog erbij. Dr. Eric Thijssen onderzoekt de patiënt en stelt gerichte vragen over de klachten. Dit is een standaardprocedure die plaatsvindt bij alle patiënten die met hartklachten worden opgenomen. De specialist wil een cardiale oorzaak van de klachten uitsluiten en meneer van Uden moet een inspanningstest doen.

De inspanningstest wordt meteen afgenomen door medewerkers van de Eerste Hart Hulp. Hieruit blijkt dat de klachten niet cardiaal zijn.

De patiënt mag, helemaal gerustgesteld, weer naar huis. Voor de zekerheid moet hij nog een keer naar de polikliniek komen voor een controleafspraak.

Hartbewaking (CCU)

Op de Hartbewaking of Coronary Care Unit (CCU) liggen patiënten met hartklachten waarbij extra observatie en/of intensieve zorg en behandeling nodig is. De afdeling is gevestigd in Máxima MC, locatie Veldhoven.

De Hartbewaking beschikt over drie bedden en is met speciale apparatuur ingericht. Via de monitor kunnen verpleegkundigen het hartritme, de bloeddruk, ademhaling en het zuurstofgehalte in het bloed aflezen. Zij observeren en bewaken patiënten 24 uur per dag. De cardioloog loopt elke ochtend visite en (her)beoordeelt het behandelplan. Indien er geen intensieve zorg meer nodig is, kan de patiënt overgeplaatst worden naar de verpleegafdeling cardiologie.

Bezoektijden

Bezoek is toegestaan voor maximaal twee personen. De bezoektijden zijn van 13:30 tot 16:00 uur en van 18:00 tot 20:00 uur.