Pijn in de balzak

Pijnklachten in de balzak komen bij veel mannen voor, ook op jonge leeftijd. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben. Op de mannenpoli proberen we te achterhalen wat de reden van de pijn is.

Oorzaak pijn in de balzak

Mogelijke oorzaken van pijnklachten in de balzak zijn:

 • Een bijbalontsteking
  Hierbij ontstaan er meestal in enkele dagen tijd pijnklachten en roodheid en zwelling van de balzak (vaak aan één zijde). Het kan samengaan met pijn bij het plassen, die vaak al voor de zwelling aanwezig is, en ziek zijn of het hebben van koorts.
 • Draaiing van de bal
  Dit geeft acute, zeer heftige pijn en is een reden om direct naar een uroloog verwezen te worden. Vaak is er ook sprake van misselijkheid of braken en is lopen moeilijk. Omdat het hierbij om een spoedsituatie gaat, komen deze mannen niet op de mannenpoli (spreekuur) terecht.
 • Een spatader in de balzak
 • Een te actieve bekkenbodem
  Als de bekkenbodem te gespannen is, kunt u pijn krijgen in de buik, rug, maar ook uitstralende pijn naar de balzak. Dit kan samengaan met plasklachten en moeizame ontlasting (obstipatie).
 • Bijbalcysten
  De meeste bijbalcysten zijn niet erg pijnlijk, maar geven met name hinder als ze erg groot worden. Soms kunt u de pijn goed aan te wijzen, precies op de plaats van één of meerdere cysten. In dat geval kan een operatie uitkomst bieden.
 • Nierstenen
  Pijn van een niersteen kan uitstralen naar de balzak.

Onderzoek pijn in de balzak

Door het stellen van vragen, lichamelijk onderzoek en aanvullend (echo)onderzoek probeert de uroloog de oorzaak te achterhalen. Soms is er echter pijn, zonder dat daar een goede verklaring voor is.

Behandeling pijn in de balzak

Als een balzakontsteking de oorzaak is van de pijnklachten wordt een antibioticakuur gecombineerd met pijnstillers en rust. Bij een te actieve bekkenbodem kunt u begeleid worden door een bekkenbodemfysiotherapeut. Omdat deze klachten vaak voorkomen bij jonge mannen met een zittend beroep kan het ook zinvol zijn om met een arbo-arts naar de houding achter het bureau te kijken.
Als er geen oorzaak bekend is, wordt de pijn zo goed mogelijk behandeld met pijnstillers. In sommige gevallen krijgt u een prikje met een verdovend of ontstekingsremmend medicijn.

Mannenpoli

Speciaal voor mannen met urologische klachten is er binnen Máxima MC, locatie Eindhoven een mannenpoli. Hier houdt uroloog Eveline Broers, samen met gespecialiseerd verpleegkundigen, spreekuur. Erectieproblemen, hormonale problematiek (overgangsklachten), afwijkingen aan de penis, pijnklachten in het gebied van de geslachtsorganen en vruchtbaarheidsproblemen worden er onderzocht en behandeld. De mannenpoli werkt nauw samen met onze polikliniek seksuologie.

 

Neem contact op