4 augustus 2019

‘Na de diagnose probeerde ik meneer Vroemen gerust te stellen’

‘Na de diagnose probeerde ik meneer Vroemen gerust te stellen’

Judith de Rooij is verpleegkundig specialist bij het oncologisch centrum van Máxima MC. Ze vertelt over prostaatkankerpatiënt Jos Vroemen, van wie ze het vaste aanspreekpunt is.

“Ik kan het moment dat ik meneer Vroemen voor het eerst zag nog goed herinneren. Hij was opgenomen op de verpleegafdeling van Máxima MC en had net te horen gekregen dat hij prostaatkanker had met uitzaaiingen in de botten. Ik ben toen naar hem toegegaan om over de pittige diagnose te praten en hem voor te lichten over de hormoontherapie die hij daarna moest ondergaan. Het is fijn om op zo’n moment genoeg tijd daarvoor vrij te kunnen maken.”

Vast aanspreekpunt

“Tijdens het gesprek merkte ik dat hij veel vragen had en bang was om te overlijden. Hij vroeg zich af of hij de kerst nog zou halen. Zonder een te rooskleurig beeld te schetsen, probeerde ik hem gerust te stellen en hem informatie te geven over wat er de komende tijd op hem af zou komen. Vanaf dat moment ben ik zijn vaste aanspreekpunt. Hij kan bij mij terecht met al zijn vragen en onzekerheden.”

Voldoening

“Ik zie hem nu elke vier maanden op de polikliniek. We praten dan onder andere over de lichamelijke klachten die hij ervaart. Zo vraagt hij me bijvoorbeeld wat het betekent wat hij in zijn lichaam voelt. Daar geef ik hem dan uitleg over. Als verpleegkundig specialist kijk je naar het complete plaatje. Met meneer Vroemen bespreek ik bijvoorbeeld ook zijn thuissituatie. Ik vind het heel bijzonder om te horen dat hij zo dankbaar is dat ik hem op deze manier kan ondersteunen. Dat geeft veel voldoening.”

Wie is de verpleegkundig specialist?

Een verpleegkundig specialist combineert medische handelingen met verpleegkundige zorg. Ze is vanaf de diagnose betrokken bij de behandeling en fungeert als vast aanspreekpunt voor patiënten. De verpleegkundig specialist helpt patiënten bij het maken van keuzes en kijkt hoe ze hulp kan bieden bij het verbeteren van de kwaliteit van leven. Daarbij kan ze hen, indien nodig, doorverwijzen naar andere zorgverleners zoals een psycholoog of diëtist. Ook na de behandeling blijft ze patiënten zien; bij een genezende behandeling blijven patiënten nog enkele jaren onder controle in Máxima MC.

Lees hier het verhaal van Jos