4 augustus 2019

‘Judith bouwde in korte tijd een vertrouwensband op’

‘Judith bouwde in korte tijd een vertrouwensband op’

Jos Vroemen (87) hoorde twee jaar geleden dat hij prostaatkanker heeft. Sinds oktober 2017 is hij onder behandeling van verpleegkundig specialist Judith de Rooij.

“In oktober 2017 kreeg ik te horen dat mijn nierfunctie ver onder de norm was en dat er prostaatkanker bij mij was geconstateerd met uitzaaiingen in de botten. Op dat moment stortte mijn wereld volledig in. Ineens was ik kankerpatiënt. Ook bij mijn vrouw sloeg dit slechte bericht in als een bom. We waren intens verdrietig. Angst en onzekerheid beheersten ons. Even later werd ik al opgenomen op de afdeling urologie.”

Hoop

“Twee dagen daarna kwam verpleegkundig specialist Judith de Rooij langs. Ze stelde zich voor en nodigde mij uit voor een gesprek in de spreekkamer. Ze vroeg me om daarbij wel mijn gewone kleding aan te trekken, dat was fijn. Tijdens dit gesprek merkte ik meteen dat Judith helemaal op de hoogte was van mijn voorgeschiedenis als patiënt en de gestelde diagnose. Ze zag dat ik de hoop totaal had verloren. Ik vroeg me af of ik de kerst zou halen. Ze wist me echter ongelofelijk te raken toen ze het woord ‘behandelplan’ gebruikte. Er was dus toch nog hoop. Kerstmis halen behoorde tot de mogelijkheden. Ook zag ze nog zo veel mogelijkheden om mijn leven weer inhoud en waarde te geven. Na dit open en diepgaande gesprek voelde ik me alweer een heel ander mens.”

Advies over voeding en beweging

“Bij alle volgende controles en gesprekken nam Judith steeds alle tijd voor me. Ze gaf uitleg over de uitslagen en adviseerde me onder andere over voeding, beweging en medicatiegebruik. Ook verwees ze me door naar de sportarts en fysiotherapeut. Bij een verbetering in het ziektebeeld moedigde ze me aan en stimuleerde ze me er zelf ook de schouders onder te blijven zetten.”

Rust en vertrouwen

“Judith heeft een warme persoonlijkheid en is bijzonder sterk betrokken bij haar patiënt. Door haar open houding bouwt ze in korte tijd een vertrouwensband op. Ze straalt rust uit en geeft vertrouwen. En daar heb je als patiënt behoefte aan. Ze is een echte vakvrouw die de kwaliteiten bezit om mensen met kanker weer te stimuleren tot eigen inzet en vertrouwen te geven. Zo’n persoon gun ik iedereen.”

Lees hier het verhaal van Judith