5 oktober 2018

Optiflow ondersteunt patiënt extra bij ademhaling

mevrouw met optiflow mmc

De Acute Opname Afdeling (AOA) van Máxima MC zet in op de optiflow: een speciaal ontworpen systeem ter ondersteuning van de ademhaling en het toedienen van extra zuurstof aan zelfstandig ademende patiënten. De technologie zorgt ervoor dat de patiënt op comfortabele en veilige wijze zuurstof met een hoge flow krijgt toegediend.

Zuurstof is onmisbaar om het lichaam normaal te laten functioneren. Bij ziekte kan de ademhaling verstoord raken waardoor minder zuurstof wordt opgenomen in het bloed. De patiënt wordt hierdoor kortademig. De optiflow zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte weer op peil wordt gebracht en de patiënt minder kortademig wordt. Doordat de optiflow veel zuurstof met een hogere flow kan geven openen de luchtwegen zich beter. Hierdoor kunnen de longen de zuurstof die je krijgt beter opnemen. De patiënt voelt zich minder kortademig en merkt dat het ademen makkelijker gaat. Door de warme en vochtige lucht kan de patiënt eventueel vastzittend slijm makkelijker ophoesten.

Optiflow wordt vooral gebruikt ter vervanging van het zuurstofkapje. De extra zuurstof wordt toegediend via een speciaal daarvoor ontworpen neusbril. Deze zit met korte uiteinden in beide neusgaten. Via die neusbril blaast de optifow warme, vochtige en zuurstofrijke lucht in de neus ter voorkoming van verdere achteruitgang van de ademhaling. De optiflow is een middel om te proberen te voorkomen dat de patiënt aan de beademingsmachine raakt.

Naast de AOA gaat de Optiflow op korte termijn ook ingezet worden op de afdeling longgeneeskunde.